Publicerat 5 april, 2019

Rätten att häva ett bostadsköp prövas i domstol

När bostadsprojektet blir försenat vill köparna dra sig ur och få pengarna tillbaka. Ännu en tvist mellan byggbolag och bostadsrättsköpare ska nästa vecka avgöras i domstol.

Det gäller projektet West Side Solna där 53 av köparna vill dra sig ur affären. När avtalen skrevs under var det meningen att allt skulle klart för inflyttning i början av 2018, rapporterar Stockholm Direkt. Men på grund av förseningar kommer det nu dröja till efter sommaren eller till och med till nästa år. När köparna då ångrade sig sa byggbolaget SSM nej. De anser avtalen vara giltiga och att de ska följas. På måndag börjar rättegången i Stockholms tingsrätt.

[ Annons ]

Anledningen till förseningen är enligt SSM att detaljplanen blev överklagad och därmed försenad med ungefär ett år, samt att handläggningen av bygglovet tagit längre tid än beräknat. Fallet är inte unikt, utan det finns fler exempel på köpare som precis som de 53 som köpt i West Side Solna anser att byggbolaget inte hållit sin del av avtalet. Stockholms Tingsrätt gav ifjol en köpare rätten att häva ett avtal om köp av bostadsrätt och få handpenningen tillbaka efter att bygget vid Telefonplan i Stockholm hade blivit mellan sex och tio veckor försenat. I fallet i Solna är förseningen alltså större än så. Tingsrättdomar är dock inte prejudicerande och domstolen är alltså inte bunden av tidigare liknande beslut.

Hur domstolen beslutar får stor betydelse för byggbolagen, eftersom marknaden för nya bostadsrätter har stagnerat och det inte är säkert att motsvarande köpeskilling går att få ut idag, när många projekt lagts i malpåse på grund av en avvaktande marknad.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]