[ Annons ]

Jakob Olofsgård (inringad) är ny talesperson i bostadsfrågor för Liberalerna. Roger Haddad (längst ned till höger) är visserligen liberal, men har aldrig jobbat med bostadsfrågor. Robert Hannah däremot (längst upp till höger) lämnar sitt uppdrag som bostadspolitisk talesperson för Liberalerna efter sju år. Rätt ska vara rätt. Foto: Magnus Fröderberg/Liberalerna.
Publicerat 21 september, 2021

Rätt liberal om bostadspolitisk utveckling

I Fastighetstidningens pappersutgåva påstås fel liberal lämna sitt uppdrag som bostadspolitisk talesperson. Vi har nu även talat med Jakob Olofsgård som är ny – och rätt ­– bostadspolitisk talesperson.

Det är inte alls Liberalernas Roger Haddad som efter sju år lämnar uppdraget som bostadspolitisk talesperson, vilket av misstag påstås i Fastighetstidningens pappersutgåva. Rätt person är Robert Hannah, vars tweet också citeras:

”Mest nöjd är jag med att gjort avtryck i debatten om social housing och hur vi ska bygga om utsatta bostadsområden. Kommer fortsätta med dessa frågor”. 

[ Annons ]

Det kommer Robert Hannah att göra som ny migration- och integrationspolitisk talesperson för Liberalerna.

Den som i stället blir ny talesperson i bostadsfrågor är Jakob Olofsgård. Som riksdagsledamot är han färsk. Jakob Olofsgård efterträdde Emma Carlsson Löfdahl den 1 augusti i år, då hon som lämnade sin plats som politisk vilde. Jakob Olofsgård har en bakgrund inom byggsektorn.

– Jag jobbade som projektledare inom industriellt trähusbyggande av flerfamiljshus på företaget Obos i Småland. Det blev en naturlig ingång för att ta ledarskapet för bostadsfrågorna. Även om vi som parti är neutrala i valet av material så är trä ett bra val för det hållbara byggandet, säger han.

Det är stort fokus på byggande. Fast många menar att andra frågor, som rörlighet på bostadsmarknaden, är minst lika viktigt för att lösa bostadskrisen. Frågan om fri hyressättning i nyproduktion tvärdog emellertid strax innan Jakob Olofsgård tillträdde.

– Men frågan är inte död bara för det. Liberalerna kommer att fortsätta driva frågan om marknadshyror med sikte på en ökad rörlighet. Jag tror inte heller att det skulle innebära så stora höjningar om det infördes, säger Jakob Olofsgård.

Men är inte frågan politiskt död, åtminstone för tillfället?

– Nä, men det är heller inte den viktigaste frågan för oss att driva. Det var det inte innan heller.

Utan det är?

– Att skapa möjligheter för förstagångsköpare att äga sin egen bostad. Det är i längden ett billigare boendealternativ. Men trösklarna är i dag för höga. Därför vill vi avskaffa det andra amorteringskravet och utreda ett skattebefriat bosparande för insatsen. Vi vill även utreda ett statligt lån för förstagångsköpare, liknande CSN-lån.

Jakob Olofsgård är även landsbygdspolitisk talesperson, något som han ser som ett viktigt ben ihop med bostadspolitiken. Särskilt när många vill flytta ut på landet i spåren av pandemin. Men på många glesbygdsorter är det svårt att bygga med lönsamhet.

– Vi driver därför frågan om hyresköpsmodellen som kan vara viktigt på orter där det är svårt att få aktörer att vilja bygga, säger han.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]