Kommer rätt kvadratmeter att bli viktigare än många kvadratmeter? Det när demografin å andra sidan talar för behov av större bostäder.
Detta är en artikel i vår serie om Bostadspusslet. Missa inte de andra:
Flyttkedjor • Tomma lägenheter • Fler inneboenden • Konverteringar
Downsizing heter en amerikansk film från 2017 som handlar om en man som bestämmer sig för att likt en del andra individer krympa ner sig till en längd av fem inch (tolv centimeter). Det för att ha råd att bo stort och lyxigt. Tänk själv att du bara behöver några få kvadratmeter för att bo som en prins. Och hur många fler bostäder som kan tillkomma i Stockholms innerstad och längs med våra stränder – en bostadsutvecklares våta dröm.
Nu har vetenskapen ännu inte listat ut hur mänskligheten kan krympas ner, så alternativet och begreppet downsizing som det används i dag är att minska vår konsumtion, leva mer hållbart och även att krympa ytorna i boendet.

Svenskarna har de senaste 20 åren manifesterat framgång genom fokus på vardagslyx där ett njutningslystet boende snarare än ett praktiskt har varit centralt. Branschen har därför siktat in sig på att hitta lägen och utföranden som lockat till det. Men med en inbromsning i byggandet och högre räntor är det sannolikt att vi för första gången på lång tid ser ett slut på denna hedonistiska konsumtion, säger Erik Herngren, trendanalytiker på Karios Future.
Under en tid, tror Erik Herngren, att det blir viktigare med rätt kvadratmeter än många kvadratmeter. Effektiva ytor och bättre planering
– Vi kan gå mot att snålt är smart snarare än ogint. Att det är mer klokt och inte på något sätt skämmigt.
En trerummare som då var 84 kvadratmeter är nu 75 kvadrat.
Hos bostadsutvecklarna är krympning inget nytt, det har pågått sedan 80-talet i takt med att mark- och byggkostnaderna ökat.
– En trerummare som då var 84 kvadratmeter är nu 75 kvadrat, och det är vad köparna är beredda att betala för, bygger vi större kan det vara svårt att få betalt för de sista kvadratmetrarna, säger Jenny Bergendorff, regionchef Bostadsutveckling Stockholm på Skanska.

Ytorna som krympts är hall och sovrum. Kök och vardagsrum med tillräcklig plats för sociala sammanhang är prioriterade. Kan Skanska då tänka sig att bygga än mindre lägenheter?
– Vi har byggt en del treor på 55 kvadratmeter, vilket för de flesta är i minsta laget. Men, som sagt, varje kvadratmeter kostar pengar. Vi jobbar nära marknaden och i dagsläget är det viktigare än någonsin att anpassa mun efter matsäck, säger Jenny Bergendorff.
Behovet av att flytta och hitta en större bostad är som störst mellan 20 och 35 års ålder.
Barnfamiljen som drömt om ett hus blir kvar i en trea och så vidare.
Ser man till demografin är den i särklass största generationen i Sverige just nu födda i början av 90-talet. De är i familjebildarfasen och sitter antagligen i dag i en etta eller tvåa som det byggts många av de senaste fem åren (se diagram). Om ett par år till kommer de sannolikt att söka ett större boende som kan bli ett sista eller i alla fall ett boende under längre tid.
– Som det ekonomiska läget är just nu avvaktar folk med stora investeringar som bilar och bostäder. På bostadsmarknaden råder det lite stiltje eftersom säljare inte vill acceptera ett lägre värde, ett beteende vi känner igen från tidigare nedgångar. Barnfamiljen som drömt om ett hus blir kvar i en trea och så vidare. Att ta steget upp i boende näringskedjan innebär ökade kostnader och i osäkra tider ligger folk lågt, säger Erik Herngren.

Att bostadsmarknaden kyls ner kan även ha positiva effekter menar Linda Lövgren, bostadsanalytiker på WSP.
– Det skulle kunna leda till en marknad mer lik den i Tyskland eller Frankrike, där man sparar till sin bostad och har mer stabila prisnivåer. Ökad förutsägbarhet och lägre tempo är bara bra, det har varit huvudlöst hur vi haft det under många år. Människor ska ta det största ekonomiska beslutet i sitt liv och det ska fattas på några timmar eller en dag.

Några tuffa år blir det, menar Linda Lövgren, men hon tror inte att det förändrar de stora dragen.
– Om tjugo år kommer vi inte bo så annorlunda än i dag.