2023 var ett ovanligt tufft år för Stockholmsregionens bostadsrättsföreningar. Den enskilt främsta orsaken var fördubblade räntekostnader.
Publicerat 18 juni, 2024

Höga räntekostnader hos brf kommer att öka

Fortsatt höga räntekostnader gör att läget kommer bli ansträngt för bostadsrättsföreningarna i Stockholm under flera år. Det visar en rapport från HSB Stockholm.

I rapporten Stockholms bostadsrättsbarometer 2024 har HSB sammanställt ekonomiska nyckeltal från över 760 bostadsrättsföreningar med nära 100 000 lägenheter.

Sifforna visar att föreningarnas genomsnittliga driftkostnad ökade med drygt fem procent under 2023, medan den högre snitträntan på 2,5 procent innebar en fördubbling av föreningarnas räntekostnader.

[ Annons ]

Den genomsnittliga avgiften höjdes med sju procent medan sparandet till framtida underhåll, det viktigaste nyckeltalet för bostadsrättsföreningar, minskade med 13 procent.

Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm säger att prövningen är långt ifrån över, trots den efterlängtade räntelättnaden.

– Avgifterna har höjts, men inte tillräckligt. Nuvarande sparandenivå är långt under våra rekommendationer och innebär att den genomsnittliga föreningen i Stockholmsregionen just nu varken bekostar sitt slitage fullt ut, eller är tillräckligt ekonomiskt förberedd för framtida underhåll. Det behöver givetvis åtgärdas, säger Cecilia Jutell.

Avgiftshöjningar har i vissa brf-styrelser vållat huvudbry, med omtanke för medlemmarnas privatekonomi. Men att vänta ut en lägre ränta i stället för att höja avgifterna är inget Cecilia Jutell rekommenderar.

– En styrelse ska räkna med en långsiktig ränta på omkring tre procent. En stor del av den bundna lånestocken läggs om i år vilket driver upp föreningarnas snittränta ytterligare, parallellt med att kommunala taxor fortsätter öka. Ett för lågt sparande i dag kan bara betyda en högre avgift i framtiden.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]