[ Annons ]

Publicerat 10 november, 2015

Rapport: Ändrade spelregler oroar barnfamiljer

Efterfrågan och bostadspriserna kommer att fortsätta öka spår Sveriges fastighetsmäklare i en ny undersökning om bostadsmarknadens sista kvartal 2015. Den sammanfattande bilden visar också att barnfamiljerna oroar sig mest över att spelreglerna på marknaden kan ändra sig.

Av tillfrågade mäklare i en rapport från Mäklarsamfundet säger 79 procent att det låga utbudet av bostadsrätter påverkar den lokala marknaden mest. Men även den rekordlåga räntan påverkar i hög grad anser 76 procent av mäklarna.

[ Annons ]

53 procent av bostadsrättsmäklarna spår att priserna kommer att stiga under det fjärde kvartalet, och 54 procent bedömer att även efterfrågan kommer att öka. 60 procent av alla mäklare tror att utbudet kommer vara oförändrat under årets sista månader.

Majoriteten svarar att bostadskonsumenter i åldersgruppen 31–50 år, det vill säga barnfamiljer och personer ”mitt i livet”, är mest oroliga. 33 procent av mäklarna upplever att personer i åldrarna 18-30 år känner oro.

Bostadskonsumenterna är mest oroliga för att spelreglerna på bostadsmarknaden ska förändras och påverka den egna plånboken enligt 58 procent. Det kan exempelvis vara att räntenivåerna ökar och/eller att ett amorteringskrav införs. Många av dem är oroliga för att prisutvecklingen på bostadsmarknaden ska förändras drastiskt enligt 21 procent av mäklarna.

Läs rapporten här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]