Källa: SCB.
Publicerat 21 oktober, 2016

”Räkna med färre ombildningar”

Antalet ombildningar i Stockholm under 2015 var den lägsta sedan 1997. Marknaden har mattats och marknadsbedömare tror att amorteringskrav och skuldkvotskrav kommer att dämpa marknaden ytterligare framöver.

Tempot på ombildningar från hyresrätter till bostadsrättslägenheter har gått ner rejält visar statistik från SCB som Fastighetstidningen tagit fram. Från 2014 till 2015 minskade affärerna i Stockholms län med 28 procent och i hela landet med 10 procent.

[ Annons ]

Den nedåtgående trenden påbörjades 2013.

I övriga Sverige är inte nedgången lika stor. Orter där intresset för ombildningar fortfarande är relativt bra är Eskilstuna, Västerås, Umeå och Göteborg.

– Kan man köpa loss sin lägenhet i Göteborg för 20 000 kronor per kvadratmeter är det förstås intressantare än att betala 50 000 i Stockholm eftersom hyran är densamma för ditt boende, säger Jan Bjurfors, som är ombildningsrådgivare på företaget Restate.

Enligt Jan Bjurfors är det inte så många fastighetsägare numera som säljer stora volymer till ombildning vilket gör att utbudet minskat.

Med amorteringskraven är kalkylen för köparna inte lika attraktiv. En förstagångsköpare har inget att sälja och måste finansiera stora delar med lån. För köp av stora lägenheter med priser upp mot 4 -5 miljoner är skuldkvottaket en begränsande faktor. De flesta banker har ett tak på fem till sex gånger bruttoinkomsten.

– Räknar man bara lånekostnad och avgift så är ombildning fortfarande en bättre affär än att fortsätta hyra, men med amorteringar på det äts en stor del av konsumtionsutrymmet upp. Det gör att marknaden blir lite svalare, säger Jan Bjurfors.

Bildade föreningar i husen får också allt hårdare konkurrens från bostadsbolag på jakt efter investeringar, inte minst de som har pensionspengar att förvalta.

– Föreningar har långa processer vid köp och som motpart kan det ta för lång tid. De hinner inte med innan huset sålts till annan ägare, säger Jan Bjurfors.

Niklas Knight, vd och koncernchef på SBC (Sveriges BostadsrättsCentrum) tror att marknaden för ombildningar i Stockholm blir fortsatt matt många år framåt.

– Finansieringen är knepigare och kalkylen ser inte lika attraktiv ut som för tio år sedan då det var rena vinstlotten att köpa sin lägenhet. Nu är det inte heller kvar så många fastigheter i de mest attraktiva områdena.

– Men, tillägger han, det byggs mycket nya hyresrätter och en dag kommer bolagen behöva kapital för att finansiera nya hus och renoveringar. Då lär kanske ombildningen komma igång igen.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]