Illustration på tåg och byggnader
Illustration: Dennis Eriksson
Publicerat 4 december, 2017

Rakare väg in i branschen

Fastighetsbranschen måste nå nya grupper för att kunna nå sitt rekryteringsmål. Därför måste de med endast reell kompetens ges en chans.

Enligt den undersökning som Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) gjort 2017 behöver fastighetsbranschen minst 15 000 nya medarbetare inom de närmsta 10 åren. Därför storsatsar vi på nya samarbetsprojekt för att få in nytt blod i branschen. Med ett nytt snabbspår och effektivare valideringsprocesser ska vägen till nyanställning bli kortare.

[ Annons ]

För att möta anställningsbehovet måste vi nå ut till nya rekryteringsgrupper. En sådan värdefull grupp är de nya svenskarna. Därför har vi samarbetat med Arbetsförmedlingen för att nyanlända med relevant utbildning och erfarenhet ska komma in i fastighetsbranschen. Med effektivare valideringsprocesser, där reell yrkeserfarenhet kan valideras för de som saknar formell kompetens, ska vägen till anställning bli kortare. Det kommer gynna både arbetstagare och arbetsgivare.

En viktig del av snabbspåret är praktiken. Därför lanserar vi, med stöd från Asyl-, migrations- och integrationsfonden, ett handledarstöd för att öka inkluderingen och toleransen på arbetsplats­erna. Som ett komplement ges en kostnadsfri föreläsning på 14 orter under hösten. För att öka lokal samverkan och sprida viktig information arrangeras även fur-möten i åtta olika regioner i Sverige där Arbetsförmedlingen, fastighetsföretag, utbildningsanordnare, kompetensplattformer och fackliga organisationer kan mötas.

Nu finns även valideringsverktyget faval ute för upphandling på Arbetsförmedlingen. Verktyget finns översatt till fem främmande språk för att öka tillgängligheten. På mer än 10 orter står ackrediterade testcenter redo att validera människors kompetens.

Genom att validera sina medarbetares kompetens kan man individanpassa kompetensutvecklingen och erbjuda specifik fortbildning utefter behov. På detta sätt kortas utbildningstiden. Det är en förutsättning för att snabbare få ut människor i arbete.

Lena Nyquist

Verksamhetschef, Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]