Bild: Holger Ellgaard/Wikimedia
Publicerat 10 november, 2017

Radar i Bromma ej längre ett hinder för byggande

Nu är det klart att radarstation för Bromma flygplats flyttas. Därmed är ett av de största hindren för att bygga högt i Stockholm undanröjt.

Det var i början av september som bostadsminister Peter Eriksson meddelade att ”jättegolfbollen” i Bromma ska väck. På en pressträff under fredagen meddelades det officiella beslutet. Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) var mycket nöjd.

[ Annons ]

– Bällstaradarn innebär att vi inte kan bygga så mycket som vi vill, Det påverkar också kringliggande kommuner. Så det här är ett väldigt positivt besked. Vi kommer bygga högre hus och fler bostäder, sa Karin Wanngård.

Det har varit en segdragen fråga. Bakgrunden är att radarstationen i Bällsta, som alltså påminner om en enorm golfboll, utgjort ett av de största hindren för högre byggnader i Stockholm. Tornet har varit nödvändigt för att flygledningarna vid Arlanda, Skavsta, Bromma och Västerås ska kunna övervaka flygtrafiken. Men tornet skulle lika gärna kunna stå i Uppsala.

Och det är just så lösningen blir. Nu ska radarstation i Uppsala moderniseras för att kunna komplettera Bällstaradarn vid Bromma. Därmed är inte längre ”jättegolfbollen” ett hinder för höga hus i Stockholm.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]