Foto: Jennifer Glans.
Publicerat 29 november, 2016

Programmet ger en skjuts ut i arbetslivet

Cristina Frigioi gick Skanskas Internationella ledarskapsprogram (ILP) som riktar sig till utlandsfödda ingenjörer och är idag den enda kvinnan på bygget i Göteborg.

Cristina Frigioi kom till Sverige för två år sedan som utbildad civilingenjör med arbetslivserfarenhet från både Rumänien och Irak. Hennes enda hinder i Sverige var språket.

[ Annons ]

– Man måste börja om lite när man kommer till ett nytt land. Jag tänkte att om jag fick möjlighet att börja arbeta på ett bygge så skulle jag lära mig det snabbare än om jag bara satt i skolbänken.

Hos Skanska fick hon chansen. Skanskas Internationella ledarskapsprogram (ILP) riktar sig till utlandsfödda ingenjörer och syftar till att fler ska kunna komma ut i arbete. Målet är att de efter det sex månader långa programmet ska få anställning.

– Jag fick höra talas om programmet genom min handläggare på arbetsförmedlingen och började i oktober förra året. Men jag hann aldrig gå klart hela eftersom jag fick anställning på Skanska redan efter tre månader, säger Cristina Frigioi.

Idag arbetar hon som projektingenjör på Skanska i Göteborg. Cristina Frigioi är enda kvinnan som arbetar på bygget i Gamlestaden. Men hon är van eftersom situationen var den samma även i Irak och Rumänien.

– I början var det svårt när jag inte kunde prata så bra. Nu förstår jag allt även om jag inte alltid hittar alla orden. Nyckeln för mig har varit att jobba. Det är mycket lättare när man är på arbetet och träffar människor varje dag istället för att lära sig från en bok, säger
Cristina Frigioi.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]