[ Annons ]

Susann Haggren, Fastighetsägarna GFR
Publicerat 30 maj, 2016

Privata fastighetsägare hyr ut till nyanlända

I Alingsås ska ett nytt samarbetsavtal mellan kommunen och Fastighetsägarna ge nya bostäder för nyanlända. Den första familjen har redan flyttat in.

Enligt den nya  bosättningslagen som gäller från 1 mars i år är kommuner skyldiga att ta emot nyanlända flyktingar som fått uppehållstillstånd. I Alingsås ska man ta emot 102 nyanlända.

[ Annons ]

För att hitta en snabb lösning på boendefrågan har Alingsås kommun tecknat ett avtal med organisationen Fastighetsägarna.

– Varje fastighetsägare tecknar ett separat avtal med kommunen där detta ingår som en bilaga. I Alingsås finns många små privata fastighetsägare som inte hyrt ut till kommunen tidigare. Då ger ramavtalet en trygghet, säger Susann Haggren, ansvarig för näringspolitiska frågor på Fastighetsägarna GFR.

Det handlar alltså om sociala kontrakt där kommunen står för hyresavtalet och upplåter bostaden i andra hand. Samarbetet är ett försök att hitta snabba vägar att kunna integrera flyktingar i det ordinarie bostadsbeståndet.

– Alingsås är först ut i Göteborgsregionen, men jag tror att fler kommer att vara intresserade av den här modellen, säger Susann Haggren.

Hon berättar att det uppstått en viss matchningsproblematik. Ramavtalet riktar sig till familjer. Men en stor andel av de nyanlända är ensamstående.

– Det finns dock en möjlighet att byta bostadssökande mellan kommuner så att vi kan utnyttja de lägenheter som är tänkta för familjer, säger Susann Haggren.

En familj har redan tecknat kontrakt och flyttat in. I sommar flyttar nästa in.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]