[ Annons ]

På två år har elnätsavgifterna ökat med i genomsnitt 4,1 procent, eller 120 miljoner kronor för landets lägenhetshushåll. Det visar årets Nils Holgerssonundersökning. Ett bevis på att den statliga prisregleringen inte fungerar, menar Fastighetsägarna.
Publicerat 20 maj, 2013

”Prisregleringen av elnätsavgifter fungerar inte”

På två år har elnätsavgifterna ökat med i genomsnitt 4,1 procent, eller 120 miljoner kronor för landets lägenhetshushåll. Det visar årets Nils Holgerssonundersökning. Ett bevis på att den statliga prisregleringen inte fungerar, menar Fastighetsägarna.

Elnätsavgifterna fortsätter att öka kraftigt. Årets Nils Holgerssonundersökning – en nationell jämförelse av bland annat el- och fjärrvärmekostnader – visar att elnätsavgifterna i genomsnitt ökat 4,1 procent på två år. Det motsvarar 120 miljoner kronor för landets lägenhetshushåll.

[ Annons ]

På Fastighetsägarna, som genomför undersökningen tillsammans med HSB:s Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO, menar att årets resultat är ett bevis för att den statliga prisregleringen inte fyller sitt syfte.

– Enbart i år får boende i lägenheter en kostnadsökning med totalt 120 miljoner kronor. En orimligt stor ökning, säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige.

Höjningen av elnätsavgifterna är betydligt högre än konsumentprisindex som för närvarande inte ökar alls. Tidigare Nils Holgerssonundersökningar visar att elnätspriserna ökat med i genomsnitt drygt 30 procent i hela landet de senaste fem åren.

– Prisregleringen tillåter en genomsnittlig årlig reell prishöjning på 2 procent för alla kundgrupper. Boende i lägenheter får i genomsnitt en dubbelt så hög höjning. Eftersom regleringen inte tillåter en högre total höjning kan vi inte tolka det på annat sätt än att boende i lägenhet missgynnas i förhållande till andra kunder, säger Rikard Silverfur.

Nils Holgerssonundersökningen visar att det finns stora prisskillnader mellan de olika nätföretagen. Det dyrast elnätet är mer än dubbelt så dyrt som det billigaste. Det är framförallt Fortum, E.ON och Vattenfall som står för de högsta elnätsavgifterna. I de kommuner där Fortum äger elnätet har avgiften ökat med nästan 10 procent i genomsnitt.

– Vår undersökning visar att den statliga regleringen inte fungerar som ett sätt att skydda den enskilda kunden på denna monopolmarknad, avslutar Rikard Silverfur.

I Nils Holgerssonundersökningen ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs.

 

Kommuner med landets högsta elnätspriser?

1. Övertorneå, Konkursboet Ekfors Elnät AB, 101,8 öre/kWh inkl. moms

2. Eda, Fortum Distribution AB, 99,7 öre/kWh inkl. moms

3. Forshaga, Fortum Distribution AB, 99,7 öre/kWh inkl. moms

4. Grums, Fortum Distribution AB, 99,7 öre/kWh inkl. moms

5. Gullspång, Fortum Distribution AB, 99,7 öre/kWh inkl. moms

 

Kommuner med landets lägsta elnätspriser?

1. Skövde, Skövde kommun, 42,5 öre/kWh inkl. moms

2. Borlänge, AB Borlänge Energi Elnät, 42,6 öre/kWh inkl. moms

3. Luleå, Luleå Energi Elnät AB, 43,3 öre/kWh inkl. moms

4. Bromölla, Bromölla Energi & Vatten AB, 48,4 öre/kWh inkl. moms

5. Ljungby, Ljungby Energinät AB, 48,6 öre/kWh inkl. moms

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]