[ Annons ]

Sedan bostadsrättsägare fick rätt att ta mer betalt för att hyra ut sina lägenheter har snittpriset på en liten lägenhet i Stockholms innerstad ökat med 20 procent. Det visar statistik från annonssajten Blocket.
Publicerat 3 oktober, 2013

Andrahandshyra i Stockholm 20 procent dyrare i år

Sedan bostadsrättsägare fick rätt att ta mer betalt för att hyra ut sina lägenheter har snittpriset på en liten lägenhet i Stockholms innerstad ökat med 20 procent. Det visar statistik från annonssajten Blocket.

Marknaden för andrahandsboende i Stockholm stad fortsätter att växa på Blocket. Under kvartal tre annonserades det ut 24 procent fler lägenheter för uthyrning än under motsvarande period i fjol. Snitthyrorna för små lägenheter är nu cirka 20 procent dyrare än i fjol. Det är främst innerstan som står bakom ökningarna där stadsdelar såsom Kungsholmen, Vasastan och Östermalm haft starkast utveckling.

[ Annons ]

Totalt annonserades det ut 2734 lägenheter på Blocket under kategorin andrahandsuthyrning i Stockholm stad under kvartal tre 2013. Hittills i år har 8 800 lägenheter annonserats ut i kommunen vilket är nästan lika många som under hela 2012.

Snitthyran för en andrahandsetta har passerat 6 000 kronor och är en tusenlapp dyrare än i fjol. Snitthyran för en andrahandstvåa är bara 300 kronor billigare än för en trea och kostar idag närmare 9 800 kronor att hyra per månad.

 

I de Stockholmsområden där en andrahandsetta kostar omkring 4 000 kronor per månad är utbudet närmast oförändrat. I stadsdelar där månadshyran för en etta ligger runt 7 000 kronor har utbudet ökat med omkring 40 procent. Under kvartal tre var det i snitt 3 600 kronor dyrare att hyra andrahandsboende på Kungsholmen än i Skärholmen.

­- Det kan handla om att det är fler bostadsrätter i innerstaden jämfört med i förorterna. Bostadsrättsägarna får ta ut högre hyror än de som har ett hyreskontrakt vilket skulle kunna motivera många att hyra ut för att sänka sina boendekostnader eller tjäna snabba pengar. De ekonomiska fördelarna får säkert många att titta på andrahandsmarknaden med nya ögon för att hitta smarta sätt att få igen pengar på sitt livs kanske största investering, säger Robin Suwe, affärsområdesansvarig för bostäder på Blocket.

Under kvartal tre, i Stockholm stad, hyrdes var femte andrahandsetta ut inom fem dygn.

–     Än ser vi inga tecken på att andrahandslägenheter i Stockholm skulle vara svårare att hyra ut på grund av de nya högre prisnivåerna. Så länge allt fler ser möjligheter att tjäna pengar på att hyra ut sin bostadsrätt kommer vi se en fortsatt uppgång i utbud och pris, säger Robin Suwe.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]