[ Annons ]

Det är dyrare att hyra en garageplats än att hyra en lägenhet. I alla fall i Stockholms innerstad och om man räknar kvadratmeterhyra.
Publicerat 21 oktober, 2013

Priserna på garageplatser i Stockholm stiger

Det är dyrare att hyra en garageplats än att hyra en lägenhet. I alla fall i Stockholms innerstad och om man räknar kvadratmeterhyra.

Listan som garageplatsen.se tagit fram åt Fastighetstidningen speglar rätt väl bostadsrättspriserna i dessa områden. Utvecklingen av priserna på en p-plats tycks följa den på lägenheterna.

[ Annons ]

– Efterfrågan är stor, större än utbudet och vi har sett att priserna gått upp med 5–10 procent det senaste året, säger Alexander Rodriguez Forsgren, grundare av garageplatsen.se. Han påpekar att de utannonserade hyrorna i deras tjänst i vissa fall förhandlas upp om intresset är stort.  

Priser på köpta garage-platser i Stockholm har även de skenat iväg – senast i Wallenstams bostadsrättsprojekt Ture på Grev Turegatan på Östermalm där en p-plats säljs för 1,5 miljoner kronor med en avgift på 980 kronor i månaden. Stockholm Parkering AB driver 220 parkeringshus för såväl privata som kommunala fastighetsägare. Anders Edlund, marknadschef på Stockholm Parkering menar att man trots ökad efterfrågan har varit försiktiga med hyreshöjningar.
– Möjligen kan företag ta en högre kostnad men de allra flesta som hyr utanför själva cityområdet är privatpersoner och då finns det en smärtgräns för vad man är beredd att betala. Skulle vi höja från 2 000 till 2 500 kronor är risken stor att många säger upp sin plats.

Vi har sett att priserna gått upp med 5–10 procent det senaste året.” Alexander Rodriguez Forsgren, grundare, garageplatsen.se

Han påpekar också att Stockholms kommun som en av få storstäder i Europa har gratis kvälls- och nattparkering. Och boendeparkering som kostar 60 kronor per dag. Det är bättre villkor än till exempel Göteborg. 

Hos Balder sköter man förvaltningen av parkeringen själva.
– Det byggs mer kontorsyta men inte särskilt mycket garageplatser. Det gör att vi har få vakanser i innerstaden. Vår prisbild är mellan 3 000–4 000 kronor och den har legat rätt stilla de senaste åren förutom indexuppräkning, säger Stefan Gustafsson, förvaltningsansvarig Stockholm.

– De som har höjt har nog höjt från lägre nivåer. Vi prioriterar våra hyresgäster och hyr ut det som har legat på korttidskontrakt. 

Källa: Garageplatsen.

 

Så har priserna tagits fram

Garageplatsen.se, en webbplats som förmedlar garageplatser, har plockat fram statistik från det senaste året (2012). Summan är ett snittpris samt högsta och lägsta pris betalat i området.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]