Publicerat 8 september, 2022

Priserna på bostadsmarknaden fortsatte nedåt i augusti – Svensk Mäklarstatistik

Priserna på både bostadsrätter och villor med sjönk med 2 procent i riket som helhet under augusti. Prisnedgången har dämpats något för bostadsrätter men ökat för villor jämfört med förra månaden. Prisutvecklingen på årsbasis för bostadsrätter är nu -4 procent medan villorna ligger på -1 procent. I juli var årstakterna -2 respektive +1 procent.

Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

Största nedgång för bostadsrätter i Stockholm.

"Fortsatt störst nedgång hittar vi i Stockholm även om den dämpats något. I augusti sjönk priserna med -3 procent i både storstadsområdet och i de centrala delarna. I Göteborgsområdet sjönk priserna med -2 procent, även där både i de centrala delarna och storstadsområdet. I Malmö sjönk priserna med -2 procent i de centrala delarna och med -1 procent i storstadsområdet. Årstakterna varierar från 0 procent i Stormalmö till -4 procent i
Storgöteborg", säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

I augusti sjönk villapriserna i samtliga storstadsområden.

"Prisnedgången var -4 procent i Stockholm, -2 procent i Göteborg och -3 procent i Malmöområdet. Villapriserna i övriga landet, som står för cirka 70 procent av försäljningarna, stod sig bättre jämfört med Storstockholm och Stormalmö vilket ger en rikssiffra på -2 procent. På årsbasis har priserna fallit -3 procent i Storstockholm och Storgöteborg och -5 procent i Stormalmö", säger Per-Arne Sandegren.

Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet, kommenterar också:

"Trots breda prisfall ser vi en tendens till stabilisering i augustisiffrorna. Det stämmer överens med vad vi hör från våra medlemmar i de berörda marknaderna, som bekräftar att det finns en del oro kvar på marknaden, men att säljare och köpares förväntningar börjar mötas. Det är ännu för tidigt att säga om trenden håller i sig."

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]