Foto: Rise
Publicerat 4 maj, 2018

Premiär för självkörande buss i Göteborg

Den första självkörande bussen rullar nu på Göteborgs gator. Detta tack vare ett samarbete mellan olika aktörer inom stadsplanering, mobilitet och transporter.

Premiären skedde på Chalmersområdet och den inledande sträckan, som är gratis, går mellan Chalmers huvudentré och högskolans bibliotek.

[ Annons ]

– Vi kommer nu att kunna visa att självkörande fordon är både säkra och bekväma, säger Anne Rosa Simonsen, kommunikationschef hos operatören Autonomous Mobility som ansvarar för bussdriften. Att komma igång i verklig trafik är som en månlandning för oss!

Satsningen på den självkörande bussen blev möjlig sedan femton organisationer och företag med anknytning till mobilitet, stadsplanering och transporter gått samman.

–  Dessa små, självkörande bussar är en helt ny typ av fordon – som skapar möjligheter vi inte tidigare trodde fanns. De kan hjälpa oss förstå hur framtidens städer kan utvecklas, med minskad privatbilism och mer resurssnåla transporter där vi åker mer tillsammans, säger Birger Löfgren på forskningsinstitutet RISE Viktoria  och ledare för projektet.

Bussen ska köra på Chalmersområdet under fyra veckor. Därefter flyttar projektet till Lindholmen Science Park, där försöket fortsätter under en sexmånadersperiod med start i höst.

Projektet finansieras delvis av Vinnova genom Drive och är en del av regeringens samverkansprogram ”Nästa generations resor och transporter”

– Detta är ett viktigt och brett organiserat projekt där näringsliv, akademi och offentliga aktörer samarbetar, säger Birger Löfgren. Under testperioden kommer vi att bedriva forskning kring teknik och användarbeteende som ligger till grund för att bedöma potentialen hos självkörandetekniken.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]