[ Annons ]

Karolina Skog (MP) Foto: Fredrik Hjerling.
Publicerat 15 september, 2021

”Ett väldigt välkommet tillskott i debatten”

Vid ett seminarium diskuterades de skatteförslag för fler hyresrätter som Fastighetsägarna varit med att ta fram. På plats fanns Karolina Skog som välkomnar initiativet.  

Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta har i en ny rapport presenterat fem ändringar i skattesystemet som ska bidra till att antalet hyresrätter ökar. Vid ett webbseminarium idag debatterades frågan. Bland deltagarna fanns både representanter för de tre organisationerna och riksdagspolitiker från Centerpartiet, Miljöpartiet och Moderaterna.

Medverkande från de två regeringspartierna var Karolina Skog, riksdagsledamot och en av Miljöpartiets två gruppledare. Hon tycker att den nya rapporten är ett bra tillskott i debatten.

[ Annons ]

– Det har varit väldigt många diskussioner om regellättnader. Det är bra att diskussionen förs över till de ekonomiska förutsättningarna, det är där jag tror vi har lösningarna, säger Karolina Skog.

– Jag tycker det här är ett välkommet initiativ. Jag kommer att ta till mig det seriöst, gå igenom detta och se vad som går att förverkliga. Helst tror jag att det här ska genomföras i en större skattereform, fortsätter Karolina Skog.

Centerpartisten Per Åsling, förste vice ordförande i Skatteutskottet, välkomnar också rapporten och menar att det är små förändringar som tillsammans kan ge stor effekt på fastighetsmarknaden.

– Just de här fem frågorna som lyfts i den här rapporten är alla av den karaktären att bara den politiska viljan finns så måste det gå att göra stor skillnad väldigt snabbt, säger Per Åsling.

Deltog gjorde även Moderaternas Niklas Wykman, andre vice ordförande i Skatteutskottet. Även han pekade mot att vissa av de här förslagen borde kunna genomföras relativt snabbt.

– Jag tycker att alla förslagen är intressanta. Jag tycker att det här med moms verkar vara en långt hängande frukt där man kan göra förbättringar snabbt, säger Niklas Wykman.

Läs mer om rapporten här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

Bostadsminister Andreas Carlson. Foto: Peter Knutson
Publicerat 28 mars, 2024

Lantmäterimyndigheternas organisering ses över

Regeringen vill förbättra myndigheternas förutsättningar att bedriva en effektiv, enhetlig och rättssäker fastighetsbildning i hela landet.

I syfte att förbättra förutsättningarna för både den statliga myndigheten Lantmäteriet och de kommunala lantmäterimyndigheterna tillsätter regeringen en utredning som ska se över lantmäterimyndigheternas organisering.

– För att åstadkomma en effektiv och rättssäker fastighetsbildningsverksamhet i hela landet är det viktigt att det finns en organisation som främjar en sådan verksamhet. Fastighetsbildning är myndighetsutövning där nya fastigheter bildas, fastighetsgränser ändras och rättigheter som till exempel servitut skapas. För en effektiv samhällsbyggnadsprocess är det viktigt att vi har en välfungerande fastighetsbildningsverksamhet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

[ Annons ]

Utredaren ska bland annat föreslå en tydlig och mer ändamålsenlig ansvarsfördelning mellan Lantmäteriet och de kommunala lantmäterimyndigheterna, vilka krav som ska gälla för att få bilda en kommunal lantmäterimyndighet samt överväga om kommuner ska tillåtas inrätta kommunala lantmäterimyndigheter i samverkan.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober 2025.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

I Södertälje har enligt Ekobrottsmyndigheten personer i olika positioner i bolag försökt att dölja svarta pengar. Foto: Shutterstock
Publicerat 28 mars, 2024

Åtal för fastighetsaffärer med tvättade pengar

Ännu ett åtal är väckt i en uppmärksammad härva av fastighetsaffärer i Södertälje, där Ekobrottsmyndigheten anser att de inblandade sysslat med penningtvätt.

I maj 2021 gjorde Ekobrottsmyndigheten ett tillslag i Södertälje då sex personer greps för misstänkt grov ekonomisk brottslighet. Samtliga misstänkta personer har kopplingar till fastighetsbranschen.

I det som Ekobrottsmyndigheten då uppdagade finns misstankar om att en person i ett kriminellt nätverk med hjälp av en mäklare och en banktjänsteman har kunnat genomföra bland annat fastighetsaffärer för hundratals miljoner kronor.

[ Annons ]

I december förra året väcktes åtal mot två personer i denna härva, då för misstänkt grov näringspenningtvätt. En av de åtalade var huvudmannen i ärendet, en man i 40-årsåldern som enligt uppgifter i Aftonbladet ska vara på listan över de mest prioriterade personerna i en nationell insats för att bryta sönder organiserad och grov brottslighet i Sverige.

Nu väcks även åtal mot ytterligare fyra personer för misstänkt näringspenningtvätt. En av dem är fastighetsmäklare i Södertälje, de övriga tre är ägare till bland annat ett bolag som bedriver restaurangverksamhet. Brottsupplägget ska enligt Ekobrottsmyndigheten kretsa kring avbetalningen av ett lån kopplat till fastighetsaffärer i Södertälje.

I stämningsansökan från Ekobrottsmyndigheten framgår hur personer i olika positioner i bolag har tagit upp ogiltiga lån och skrivit reverser mellan sig. Allt med syfte att dölja svarta pengar som i slutändan använts till att köpa fastigheter i ett bolag som bland annat tagit över en kyrka i Södertälje där planen är att omvandla till bostäder.

Ekobrottsmyndigheten anser att de har bevis för visa att pengarna härrör från brott eller brottslig verksamhet och som man skriver i stämningsansökan: ”att främja möjligheterna för sig själva och andra att tillgodogöra sig pengarna eller dess värde.” Man yrkar att de som är åtalade beläggs med näringsförbud mellan 3 och 8 år.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

Mikael Källqvist Foto: Per Groth
Publicerat 28 mars, 2024

Mimers vd: ”Avsaknaden av svar skapar misstro”

Det kommunala bolaget Mimers vd Mikael Källqvist menar att det är oseriöst när man från Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningens inte vill redovisa HMK:s beslut om årlig hyreshöjning.

Mikael Källqvist, vd på det kommunala bolaget Mimer, ville ha svar på en konkret fråga: ”Vänligen redovisa hur utfallet för Mimers del, med två decimalers exakthet, blev 5,25 procent 2024 utifrån den vägledning ni tagit fram.”

Han adresserade sin fråga till Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta och Marie Linder, ordförande Hyresgästföreningen – här i egenskap av företrädare i hyresmarknadskommittén som avgjorde årets hyra för Mimers del.

[ Annons ]

Från bägge håll har man meddelat att man inte kommer att ge något svar. Något som får Mikael Källqvist att reagera.

– Avsaknaden av svar skapar misstro och egna föreställningar av hur tvistlösningssystemet fungerar. Det känns väldigt otidsenligt och kontraproduktivt att inte vara tydlig och transparent kring hur det faktiskt fungerar, säger Mikael Källqvist.

Att fortsättningsvis äventyra trovärdigheten genom att inte motivera hur hyrorna sätts vore sorgligt.

Frågan ställdes i det debattinlägg, skrivet av Mikael Källqvist, som Fastighetstidningen publicerade i tisdags. Han ville diskutera den trepartsöverenskommelse som ligger till grund för hur årsförhandlingarna om hyresjustering ska genomföras. Mikael Källqvist menar att Allmännyttan och Hyresgästföreningens tolkning av överenskommelsen gör det omöjligt att för bolagen att förstå vad de har att hålla sig till för att kunna driva en sund affär.

– Jag kan inte svara en styrelsemedlem, hyresgäst eller vem som helst varför Mimers hyreshöjning 2024 snittar på 5,25 procent. Men de två decimalerna signalerar att det finns ett mycket gediget bakgrundsmaterial, resonerar Mikael Källqvist nu.

Men från både Allmännyttan och Hyresgästföreningen har man tidigare varit tydliga med att treparten inte ska ses som ett räkneverktyg som kan alstra en odiskutabel hyresnivå. Hyresmarknadskommittén behöver heller inte redovisa någon sådan uträkning. Är inte det hela trots allt ganska rimligt?

– Så har hyresmarknadskommittén fungerat tidigare, och det har man tyvärr ärvt in i den nya uppgörelsen. Men om man inte kan förklara hur man viktar de tre olika delarna så utvecklar det inte förhandlingarna. Så därför tycker jag att de bör tänka över sitt ställningstagande. Och jag har pratat med ett flertal andra vd:ar för kommunala bolag som även de tycker att detta agerande är märkligt, säger Mikael Källqvist.

Men han är samtidigt tydlig med att han inte hör till dem som vill dödförklara trepartiöverenskommelsen.

– Det finns så mycket grundarbete och bra tankar i treparten så att fortsättningsvis äventyra trovärdigheten genom att inte motivera hur hyrorna sätts vore sorgligt. Jag har inte sett eller hört om något bättre förslag om hur Sveriges hyror ska justeras utifrån fakta där alla intressen viktas.

Men Mikael Källqvist menar att frågorna nu blir hängande i luften. Han riktar sig åter till Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen

– Använder ni själva treparten? Använder ni då den manual som ni satt i händerna på oss företrädare lokalt? Och om ni gör det – kan ni då på en övergripande nivå tala om hur ni har viktat de olika parametrarna? Nu öppnar det upp för spekulationer om den överhuvudtaget används i tvistelösningen. Är det en seriös tvistelösning utifrån överenskommelsen eller är det en förlängning av de otydliga lokala förhandlingarna?

Men är det trots allt inte ganska rimligt att det i nuvarande ekonomiska kris tas stor hänsyn till hyresgästernas situation?

– Jo! Och man kan mycket väl under ett par år när inflationen är hög, välja att vikta lite mer – ja, faktiskt mycket mer – till hyresgästernas fördel. När inflationen sedan är bruten får man väl kontra med att vikta till företagens fördel för att täcka igen gropen. Men återigen, då måste man vara transparent med varför och hur man väljer att göra detta, säger Mikael Källqvist.

Han har själv, utöver en större öppenhet, ett förslag på hur hyresmarknadskommittén bör kompletteras med en oberoende utslagsröst.

– Gärna en senior ekonom från samhällssektorn. Dagens sammansättning verkar vara begränsade av både tid i kalendern och när det väger jämnt röstmässigt leder tankarna mot ett förfarande där det stångas fram ett resultat på grund av utmattning.

Hyresgästföreningen svarar nu via sin pressavdelning:

”Mikael Källqvist begärde i debattartikel ett detaljerat svar från oss parter i Hyresmarknadskommittén på vad som låg bakom HMK:s  beslut kring justeringen av Mimers hyra för 2024. Men då Hyresmarknadskommittén aldrig motiverar de beslut som tas av kommittén – något som tydligt står i HMK:s arbetsordning och som är väl känt av parterna – avstod Hyresgästföreningen att replikera på Källqvists debattartikel.”

Sveriges Allmännytta har i nuläget inte haft möjligheten att svara.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

Ny studie av mobilitet i Sverige visar att över hälften av alla resor kan göras till fots eller med cykel inom en kvart.
Publicerat 28 mars, 2024

6 av 10 resor kan göras med cykel inom en kvart

Över hälften av alla resor i Sverige är så korta att de kan genomföras med cykel inom 15 minuter. Det visar en ny analys av mobildata från 20 miljoner dagliga resor.

Analysen, som har genomförts av Tyréns och Telia, baseras på de ungefär sju miljarder resor som genomfördes under 2023, vilket motsvarar cirka 20 miljoner resor om dagen.

Uppskattningar av reslängder bygger ofta på enkätstudier eller registerdata, men den här analysen innehåller faktiska anonymiserade mobildata från miljontals mobilrörelser via verktyget Telia Crowd Insights.

[ Annons ]

I nästa steg har Tyréns analyserat datan för att ta reda på var resorna ägt rum och hur långa de har varit.

– Ungefär 57 procent av de analyserade resorna är kortare än fyra kilometer och kan därmed genomföras inom en kvart till fots eller med cykel. Den här studien är unik eftersom vi kan rangordna Sveriges femtonminutersstäder. Inte enbart baserat på förutsättningarna, utan även utifrån hur det faktiska resandet ser ut, säger Jonas Hedlund, mobilitetsexpert på Tyréns och ansvarig för analysen.

Andelen resor som är kortare än fyra kilometer varierar tydligt inom Sverige. De är vanligast i de större städerna, men även på mindre orter är över hälften av alla resor korta.

Men trots att de korta resorna är i majoritet så står de bara för ungefär tio procent av de totala körsträckorna.

– På landsbygden är resorna ofta längre än i tätbebyggda områden, men om vi tittar på hela Sverige så är bara fem procent av resorna längre än 30 km. En nyckel för att minska trafiken och dess utsläpp är transporteffektiv planering, där vardagens resmål och service måste finns nära invånarna. Det här är ännu mer viktigt på landsbygden, menar Jonas Hedlund.

Andel av alla resor som är kortare än fyra kilometer i Sveriges största kommuner.

Analysen visar också att Sveriges större städer i olika hög grad kan betecknas som femtonminutersstäder. Malmö och Stockholm har flest resor under fyra kilometer. Halmstad, Örebro och Lund följer därefter och placerar sig därmed strax före Göteborg.

Om analysen sedan begränsas till resor som startar inom kommunernas tätorter är andelen korta resor ännu högre.


Fakta: Telia Crowd Insights

En tjänst som analyserar anonymiserad och aggregerad mobil nätverksdata som är justerad för att representera hela Sveriges befolkning. Det gör att man kan se beteenden och rörelsebehov i samhället, till exempel resmönster.

Analysen omfattar därför inte bara arbetspendling eller självskattat resande som i en resvaneundersökning, utan bygger på allt resande som faktiskt har skett. Metoden möjliggör också för kommuner eller regioner att följa upp förändring över tid.

Fakta:15-minutersstaden

Ett begrepp som myntats av Paris borgmästare Anne Hidalgo. På 50-talet i Sverige talade man om stadsplaneringskonceptet ABC-staden (Arbete, Bostad, Centrum). I det franska namnet ingår kärnan av konceptet: det ska bara ta 15 minuter att med cykel ta sig från hemmet till de viktigaste platserna; jobbet, skolan, mataffären, kultur, idrott och naturen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

Visionsbild: C.F. Møller Architects
Publicerat 27 mars, 2024

C.F. Møller ska omforma Södertäljes citykärna

Det blir C.F. Møller Architects, med sitt tävlingsbidrag ”Himlen är vårt tak”, som ska utforma det nya Lunakvarteret i centrala Södertälje.

Arkitekttävlingen om utformningen av nya Lunakvarteret i centrala Södertälje är nu avgjord. När Fastighetstidningen tidigare intervjuade stadsarkitekt Andreas Pålsson och projektledare Elena Qyreon menade de att det är den största omvandlingen i stadens moderna historia.

– Det är ett stort kvarter, helt centralt, vilket öppnar upp för helt nya möjligheter att påverka hur man kan röra sig i staden. Här ska det finnas något för alla oavsett ålder, ursprung eller plånbok. Det handlar om att öppna upp kvarteren och inte längre se det som en inåtvänd galleria som enbart fungerar som en handelsplats, sa Andreas Pålsson.

[ Annons ]

Nu är det alltså klart att han, och de övriga jurymedlemmarnas, val val föll på C.F. Møller Architects och deras tävlingsbidrag ”Himlen är vårt tak”. 

— Med kloka och modiga lösningar formar Mårten och hans team nya Luna efter platsens underliggande nivåskillnader. Kvarteret öppnas med ljusa, trygga och trivsamma stadsrum som bidrar till en modern stadskärna, sa Krister Mellström, juryns ordförande och vd på Telge Fastigheter, när vinnaren tillkännagavs på tisdagseftermiddagen.

Han förklarade valet med att:

– Ett berg-och-dal-förhållande mellan en högre och en lägre nivå ger också Luna en stark inre karaktär som gjorde intryck på oss i juryn. 

Med sitt tävlingsbidrag stod C.F. Møller mot tre andra arkitektteam från White arkitekter, Marge-Karavan-TAM Group, samt världsstjärnan Alison Brooks som deltog tillsammans med svenska BAU och norska LARK.

– Vi är otroligt stolta och glada över att få förtroendet att utveckla ett av Södertäljes mest välkända kvarter. Transformationen av Lunakvarteren är ett ambitiöst och framtidsinriktat projekt med höga ambitioner för att skapa trivsel för både människor och vårt klimat. Här kombineras varsamt rivande med byggnation som har låg klimatpåverkan. Vår förhoppning är att transformationen av Luna kan bli en förebild för andra städer i Sverige och Skandinavien, säger Mårten Leringe, Partner, Chairman of the board, Arkitekt sar/msa, C.F. Møller Architects.

Beställare av projektet är Telge Fastigheter som arrangerade arkitekttävlingen tillsammans med Södertälje kommun och Sveriges Arkitekter. ”Himlen är vårt tak” kommer inte att genomföras rakt av i sin helhet, utan ligga till grund för den nya detaljplanen. Telge Fastigheter har som ambition att anlita dem för hela eller delar av statsutvecklingsprojektet. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd. Foto: Loke Roos
Publicerat 27 mars, 2024

Ingen retroaktiv höjning av hyrorna i Örkelljunga

Rekommendationen från skiljemannen är 5,5 procents höjning, och gäller från 1 april. Därmed blir det ingen retroaktiv höjning.

I början av året vände sig Fastighetsägarna Syd till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2024 års hyror för närmare 400 lägenheter i Örkelljunga. Nu har skiljemannen kommit med sin rekommendation, som innebär 5,5 procents höjning från 1 april.

Efter ett antal avgöranden av skiljemän i olika delar av landet kan man konstatera att hyresnivåerna hamnat relativt nära varandra. Det som kanske mest skiljer är om hyran ska få tas ut retroaktivt eller inte. Något som har stor inverkan på hur stort hyresuttaget blir sett över hela året.

[ Annons ]

Men varför besluten skiljer sig åt går inte att veta, då skiljemannen inte behöver motivera sitt beslut.

– När motivering saknas blir det tydligt hur viktigt det är att förstå motiven till beslutet. Utan en motivering får parterna ingen vägledning i kommande förhandlingar och det är stor risk att vi hamnar i tvistelösningen igen. Vi kan konstatera att lagstiftaren behöver ta hänsyn till det i utvärderingen av lagen, säger Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd.

Nu när skiljemannen sagt sitt ska parterna inom två veckor omsätta rekommendationen i en förhandlingsöverenskommelse. I dagsläget ligger ett 80-tal ärenden runt om i landet och väntar på rekommendationer från oberoende skiljemän.

– Nu kommer vi på Fastighetsägarna ta vårt ansvar och gå vidare för att omsätta detta beslut i en överenskommelse så att hyresgästerna så snabbt som möjligt ska få besked om sina hyror, säger Magnus Hulthe Andersson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

Ett återbrukat pentry i projektet Vi på hörnet. Foto: Alecta Fastigheter
Publicerat 27 mars, 2024

Återbrukslabb ska minska utsläpp

Genom att testa sig fram i ett labb för återbruk, beräknar Alecta Fastigheter att klimatutsläppen från projektet Vi på hörnet i Göteborg ska kunna halveras.

Återbrukslabbet som är placerat i fastigheterna Stampen 10 och 11 (även kallat Vi på hörnet) skapades efter att material och installationer demonterats. I labbet testar hantverkarna om materialet som demonterats kan användas på nytt i huset.

Labbet är ett samverkansinitiativ med byggentreprenören RO-Gruppen som testar och bearbetar materialet för återbruk. Semrén & Månsson Arkitekter har varit med och utvecklat design- och återbrukskonceptet i samklang med husets historia.

[ Annons ]

– Det började med att vi tillsammans fastighetsägare, arkitekter och byggentreprenör diskuterade visionen om att återbruka så mycket som möjligt med bibehållen kvalitet och/eller ännu bättre kvalitet. Sedan har RO-Gruppen varsamt demonterat så mycket som möjligt, successivt undersökt materialet och interiörerna, samt testat de teoretiska lösningarna i praktiken i labbet, säger Anna Fager Persson, ansvarig extern kommunikation på Alecta Fastigheter.

Anna Fager Persson, ansvarig extern kommunikation på Alecta Fastigheter. Foto: Alecta fastigheter.

Förutom legala och tekniska tester har det hela tiden varit viktigt att se hur resultatet blev och att det blir en produkt/miljö som är i klass eller bättre än nyproduktion. Och allt tyder på att experimentet är lyckat.

– Idag har vi preliminära beräkningar som visar att vi kan komma ner till ovanligt låga nivåer av koldioxidekvivalenter. Det ska bli intressant att se exakt hur lågt vi kan komma, säger Magnus Källgren, Affärsansvarig stadsutveckling och projektansvarig Vi på hörnet.

Enligt Anna Fager Persson har en nyckel till framgång varit att hantverkare, arkitekter och fastighetsägare arbetat tillsammans.

Hon ger några exempel:

  • Fönsterbänkarna gick man igenom noga och konstaterade att mycket av materialet kunde bevaras, fronterna gångjärnen, ventilationsgallren.
  • De nedmonterade glaspartier hade låg ljudklass, men genom att sätta ihop flera glas så uppnåddes rätt ljudklass och de kunde därmed återanvändas i de nya innerväggarna.
  • Pentryn gick man igenom och insåg att de fortfarande hade bra kvalité och att det räckte att bara göra vissa lagningar innan man gav dem en ny fin färg.

De testade även att återbruka och behandla trägolvet.

– Det blev ett fantastiskt resultat. Dock lossade det från underlaget under behandlingen, vilket gjorde att vi fick ta beslutet att det inte gick att återbruka, det klarade helt enkelt inte kvalitetskraven.

Innerfönster med återbrukade glaspartier. Foto: Alecta Fastigheter

Arbetet har hittills resulterat i att Alecta Fastigheter fattat beslut om att till exempel fasad, innerdörrar, fönster och fläktaggregat ska återanvändas efter viss bearbetning.

Kommer labbet vara permanent så material kan testas där och sen återbrukas i andra fastigheter?

– Labbet i sig är inte permanent, utan det har varit tillfälligt i projektet Vi på hörnet för att vi skulle lära oss och testa hur vi kan återbruka materialet i just den fastigheten. Många av de lärdomarna som vi fått och det vi kommit fram till i Återbrukslabbet kommer vi kunna ta med oss till andra projekt, säger Anna Fager Persson.


Fakta: Vi på hörnet och återbrukslabbet

  • Består av två fastigheter (Stampen 10 och 11) ifrån 60-talet som ägs av Alecta Fastigheter. Fastigheterna ligger i Göteborg.
  • Återbrukslabbet är ett samverkansprojekt mellan Alecta Fastigheter och byggentreprenaden RO-Gruppen. Semrén & Månsson Arkitekter ansvarar för återbrukskoncept, design och inredning.
  • I dagsläget har Alecta Fastigheter beslutat att flertalet interiörer ska återbrukas efter olika grader av renovering/behandling, exempelvis innerdörrar, fönster och fläktaggregat.
  • Fasaden som består dels av koppar, dels tegel kommer att bevaras. Kopparfasaden är det enda material som har behandlats utanför fastigheten då det krävde särskild kompetens och metoder.
  • I projektet återanvänds befintlig stomme, vilket vanligtvis står för ungefär 50 procent av en fastighets klimatpåverkan.

[ Annons ]

[ Annons ]

Han står stadigt på hal is

Fastighetsförvaltaren Anders Wahlqvist har jobbat nästan hela sitt liv med sociala projekt. Framför allt med Ikano Akademin – en satsning på att ge unga sysselsättning och därigenom motverka klotter, krångel och knarklangning.

Handslaget är fast, rösten myndig, ögonen pigga och leendet varmt. Det vilar en påtaglig trygghet över den nästan två meter långe Anders Wahlqvist, mannen bakom Ikano Akademin. Det är lätt att slänga sig med uttrycket eldsjäl, men ”Walle”, som alla kallar honom, gör verkligen skäl för namnet. Ni kommer snart förstå varför.

När vi ses på hans kontor i fritidsgården på Bäverdammsgränd i Stockholmsförorten Rågsved är han just tillbaka från en sex veckor lång semester i Thailand.

[ Annons ]

– Det är min rehabperiod, då jag vilar upp mig. Jag älskar värmen, så det passar mig alldeles utmärkt att vara ledig på vintern, säger han, och det brunbrända ansiktet spricker upp i ett av många skratt.

På helgerna erbjuder Ikano Akademin gratis hockey- och bandyskolor, oftast med Anders Wahlqvist som ansvarig ledare. Foto: Erik Cronberg

Anders Wahlqvist tar ingen sommarsemester – under vår och sommar är det fokus på att få in de sommarjobbande ungdomarna i Ikano Akademins verksamhet.

– Då jobbar jag hela tiden. Det är full fart med 10-15 ungdomar som ska lära sig enklare fastighetsskötsel med plantering, städning, gräsklippning och rensning av rabatter.

Att jobba med ungdomar har Anders Wahlqvist gjort hela sitt liv, berättar han. Redan som 14-åring var han ledare för fotbollsskolor med 10-15-åringar i favoritlaget Djurgårdens regi. Så även fastighetsförvaltning. Som 13-åring började han sommarjobba på Familjebostäder, och när han var 18 år blev det en fast anställning som vaktmästare. Efter en internutbildning fick han jobbet som förvaltare.

Han jobbade främst i så kallade förvaltningsintensiva områden, det vill säga där det finns mycket sociala problem. Men det var mer en inspiration än ett problem, säger han.

–Det kräver lite extra resurser, men jag tycker det är kul att jobba med såna människor.

Foto: Erik Cronberg

2008 såldes beståndet där han arbetade till Ikano Bostad, men Anders Wahlgren hade inga planer på att följa med. Det gjorde dock hans kollega Christian Mariager, som blev fastighetschef på Ikano. Han hörde snart av sig till Anders Wahlqvist och ville ha med honom på tåget.

– Jag sa nej, för jag trivdes oerhört bra på familjebostäder, och hade precis blivit Årets medarbetare. Då frågade Christian ”Vad skulle få dig att ändra dig?”. Då ställde jag i mitt tycke orimliga krav: kraftig lönehöjning, jobba socialt och öppna en gratis fritidsgård. Men han sa okej, bara jag samtidigt skötte mitt vanliga jobb som förvaltare.

Anders Wahlqvist ville också skapa möjlighet för vissa hyresgäster, bland annat poliser, att gå före i kön i undantagsfall. Detta för att skapa en bättre balans i fastigheter där det bor många både sysslo- och arbetslösa.

Jag har fria händer och behöver inga långa beslutsvägar.

Fritidsgården öppnade 2011, och var alltså gratis att besöka och utnyttja för de boende.

– Det är så kul att jobba med det här. Jag har fria händer och behöver inga långa beslutsvägar. Är det nåt jag tror på, då kan man göra det. Det kanske kommer nåt bakslag så småningom, men jag är inte orolig. Jag känner mig jävligt trygg på Ikano. Det är en fantastisk arbetsgivare.

Starten av Ikano Akademin skedde 2013. Anders Wahlqvist hade ledsnat på att inget gjordes för att få bukt med kriminalitet och skadegörelse i området, och bestämde sig för att göra nåt åt saken.

– Vi hade jättestora problem i Hagsätra centrum, med sönderslagna rutor, utpressning och bråk tamejfan varenda dag. Så jag frågade ungdomarna varför de höll på så där, och de svarade att ”vi har inget att göra och det finns inga jobb”, berättar Anders Wahlqvist.

Anders Wahlqvist argumenterade emot. Visst finns det jobb. Deras svar:  ”Ja, för dig som är svensk och heter Anders, men inte för oss.”

–  Och det hade de rätt i. Då sa jag att de kunde komma och jobba för mig i tre månader, ”så får jag se vad ni duger till”.

Nästa år kan Anders Wahlqvist gå i pension, men att sluta jobba på Ikano Akademin har han ingen tanke på. Foto: Erik Cronberg

Efter en diskussion med cheferna på Ikano Bostad beslutade man att ta in ungdomarna på enklare trädgårdsjobb.

Och därmed var Ikano Akademin född.

I programmet börjar man med en tidsbegränsad anställning och jobbar med enklare fastighetsskötsel. Det hela bygger på att man följer en slags trappa, för att utvecklas och därmed få högre lön. Men för att kliva uppåt ställs det också krav.

– Man är väl en lite gammaldags gubbe, med gammaldags metoder. Som att man ska komma i tid, inte sitta med telefoner på arbetstid och kunna ta order av tjejer. I början fick jag vara jag rätt tuff och hålla min linje, men sen fattade de att jag ville deras bästa.

Det här är ingen slutstation. De får sin grundutbildning, sen ska de gå vidare till andra jobb och tjäna bättre.

Många av ungdomarna vill gärna stanna kvar efter sommaren, men tanken med verksamheten är inte att ge permanent jobb.

– Det här är ingen slutstation. De får sin grundutbildning, sen ska de gå vidare till andra jobb och tjäna bättre, säger Anders Wahlqvist.

På väggen i fritidsgården hänger fotografier på några av de runt 100 personer som genom Ikano Akademin fått jobb eller börjat studera. De som har börjat arbeta jobbar i dag till exempel som målare, servicetekniker, militär, fastighetsskötare, butiksarbetare eller frisör. De som studerar läser bland annat till fastighetsskötare, optiker och sjuksköterska.

En av de 100 är Shafi Khan, som började på Ikano Akademin i mars 2023 för att jobba med trädgårdsskötsel och städning åt Ikano Bostad. Innan tiden på akademin hade han lång erfarenhet av att söka många jobb utan att få respons.

– Jag gick arbetslös i två år, och hade inga referenser. Jag sökte tjugo jobb i månaden över hela Stockholm, mest restauranger. De flesta hörde inte av sig, inte ens ett mejl, och när jag fick det var det alltid ”Vi har just nu tillräckligt med sökande”.

Anders Wahlqvist. Ålder: 64 år. Familj: Sambo och fyra barn. Bor: Huddinge. Gör: Projektledare social hållbarhet och Ikano Akademin. Bakgrund: Grundskola, gymnasium och förvaltareutbildning. Jobbat ideellt med Djurgårdens IF, Flemingsberg, IK Huddinge och IK Sörskogens IF. Fritid: Golf och Djurgårdens IF. Foto: Erik Cronberg

Det ändrades när Shafi Khan fick ett informationsbrev från Ikano i brevlådan. Där stod det bland annat om Ikano Akademin, och att ungdomar kunde söka jobb. Anders Wahlqvists ansikte var bekant, då Shafi Khan sett honom i området tidigare. Han skickade ett mejl och berättade om sig själv. Sedan gick det undan.

Hur var det att jobba med Walle? Var han hård?

– Nej, han var rolig. Men det beror på hur personen är. Om en person inte jobbar bra och inte kommer i tid, då vet jag inte. Men för mig är det alltid bra att jobba med Walle.

Ett viktig del av verksamheten är att ha olika aktiviteter för de boende i området. Under vintern kan till exempel vem som helst komma till fritidsgården och låna skridskor. Säkert hundra skridskopar ligger i lådor för utlåning precis innanför ingången

– Många har aldrig åkt skridskor, och tycker det är så kul. Men deras föräldrar köper inte skridskor, det är ju ganska tuff ekonomi i de här områdena. Men här får de låna och testa. Det är nästan alltid smockfullt på isen, säger Anders Wahlqvist.

Det har varit ett väldigt hårt jobb, särskilt de första åren, men jag har inte ångrat en minut.

På helgerna är det hockey- och bandyskolor, oftast med Anders Wahlqvist som ansvarig. Då är även våffelstugan öppen.

– Två ungdomar och deras pappa som bor i området driver den. Vi köper in materialet, och de får behålla pengarna. Och det är väldigt populärt, det gick 50 våfflor i lördags.

Anders Wahlqvist har numera arbetat i 16 år på Ikano, varav de senaste 11 med Ikano Akademin, och kan inom något år räkna sig som pensionär. Men att sluta jobba har han ingen tanke på.

– Att jobba med sociala projekt är fortfarande lika roligt. Nästan roligare nu, när jag vet hur man gör med de flesta grejer. Det har varit ett väldigt hårt jobb, särskilt de första åren, men jag har inte ångrat en minut.

IKANO AKADEMIN

  • Startades 2014 av Ikano Bostad i Hagsätra och Rågsved där de förvaltar cirka 1 700 fastigheter. Sedan starten har över 100 unga vuxna gått eller går i Ikano Akademin.
  • Tiden som man är anställd inom Akademin varierar, men efter nio månader är de flesta redo att gå vidare.
  • Alla deltagare har möjlighet att höja sin lön genom att följa en tydlig utvecklingstrappa. När utvecklingstrappan är avklarad hjälper Ikano Bostad till med att hitta jobb hos andra företag.
  • Ikano Akademin finansieras helt av Ikano Bostad och idag är Ikano Akademin i Hagsätra helt konstadsneutral.
  • Alla handledare är anställda på Ikano Bostad och jobbar till vardags även som fastighetsskötare, förvaltare och trädgårdsmästare.

[ Annons ]

Mikael Källqvist, VD Bostads AB Mimer
Publicerat 26 mars, 2024

Allmännyttiga Mimer: ”Treparten skapar oreda”

Årets hyresförhandlingar har gnisslat rejält. Så också i Västerås där Mikael Källqvist, vd på det kommunala bolaget Mimer, nu vill att Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen ska redovisa varför resultatet egentligen blev som det blev.

Inför 2023 års förhandling så avtalade hyresmarknadens parter om hur årsförhandlingarna om hyresjustering ska genomföras. Detta avtal, som kallas trepartsöverenskommelsen, gav hopp om att vi som förhandlar hyrorna skulle få en gemensam syn på varför hyrorna ska justeras och på vilken fakta förhandlingarna ska grundas. 

Min uppfattning är att det i grunden är ett bra avtal som har förtydligat parternas gemensamma syn på hur hyrorna ska förhandlas. Men tyvärr har trepartsöverenskommelsen skapat större oreda än det var innan avtalet slöts. 

[ Annons ]

Problemet är att den har använts, alternativt tolkats, av Allmännyttan och Hyresgästföreningen på ett sätt som jag inte förstår. 

Avtalet innehåller en sammanvägning i tre steg;

1. Den allmänna kostnadsutvecklingen

I det första steget ska utvecklingen av företagsrelaterade kostnader, i stort, på den aktuella orten specificeras.

2. Lokala förutsättningar

I steg två ska den allmänna kostnadsutvecklingen på orten stå i relation till fastighetsföretagens behov av en långsiktigt rimlig avkastning, bibehållen kvalitet och underhållsnivå över tid.

3. Hyresgästernas intresse

I det tredje steget ska samma utveckling relateras till hyresgästernas behov av en rimlig och förutsägbar hyresjustering.

Hur dessa tre förhandlingssteg ska genomföras finns noggrant angivet i en vägledning som parterna gemensamt tagit fram. Utifrån vad som sägs i denna vägledning har steg ett och två i Mimers förhandling gett ett utfall på 12,3 procent 2024.

Så långt var bägge parter överens. Men när det gäller steg tre hade Mimer och Hyresgästföreningen olika tolkning av, och var så långt ifrån varandra att förhandlingen hänsköts till hyresmarknadskommittén, som består av fyra personer, två från Allmännyttan och två från Hyresgästföreningen.

Det måste till större tydlighet och transparens om trepartsöverenskommelsen ska vara fortsatt trovärdig.

I vägledningen talas det om något lägre eller högre hyra på grund av KPI, BNP och inflation. Nu används den till att mer än halvera utfallet av kostnadsutvecklingen och företagens behov av rimlig avkastning.

Tyvärr har Allmännyttans företrädare i hyresmarknadskommittén godtagit detta synsätt och deltagit i beslutet att Mimers hyra 2024 ska justeras med 5,25 procent.

Att hyresgästernas intresse ska väga så mycket tyngre än kostnadsutvecklingen, rimlig avkastning och underhållsnivå kan enligt min åsikt inte vara annat än en vantolkning av överenskommelsen.

Vid införandet av trepartsöverenskommelsen 2022 fanns en lokal oenighet mellan Hyresgästföreningen och det kommunala allmännyttiga fastighetsbolaget, om hur den skulle tolkas. Inför årets förhandling tog parterna därför centralt fram en vägledning som är handfast och bra.

Jag utgår ifrån att vägledningen har använts när Mimers hyra sattes av hyresmarknadskommittén. Därför vänder jag mig nu till Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta och Marie Linder, ordförande Hyresgästföreningen. Vänligen redovisa hur utfallet för Mimers del, med två decimalers exakthet, blev 5,25 procent 2024 utifrån den vägledning ni tagit fram. 

Jag ser fram emot att se uträkningen och viktningen av olika intressen så att vi inför nästa års förhandling får kunskap om hyresmarknadskommitténs tolkning av avtalet.

För Mimers del är det helt avgörande att veta vad vi har att förhålla oss till för att kunna bedriva en sund affär. Men i ett större perspektiv menar jag att det måste till större tydlighet och transparens om trepartsöverenskommelsen ska vara fortsatt trovärdig.

Tack på förhand!

Mikael Källqvist

VD Bostads AB Mimer

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

"Arbetet med trygghet i utsatta områden har gett resultat", säger Frida Kullh, vd på AktivBo
Publicerat 26 mars, 2024

Ny rapport: Fler hyresgäster trygga i utsatta områden

En enkätundersökning av AktivBo visar att de boende i utsatta områden sedan 2018 upplever en allt tryggare miljö i sina hemkvarter.

Trots ökande gängkriminalitet och en debatt som fokuserat på Sveriges utsatta områden upplever de boende själva i dessa områden inte att tryggheten försämrats. Tvärtom har kurvorna pekat upp sedan 2018 när AktivBo gör sina årliga enkäter hos hyresgäster för att pejla service och trygghet.

De senaste fem åren har trygghetsindex ökat med 5,8 procentenheter i de 17 särskilt utsatta områdena. Ett index som sammanväger faktorer som kontakt med grannar, säkerhet mot inbrott och personlig trygghet på kvällarna. 2023 var detta index 76,3 procent i särskilt utsatta områden, 75,3 i utsatta områden och 81,2 för bostadsbeståndet i stort.

[ Annons ]

– Det är positivt och visar att det blir effekt av alla trygghetsskapande insatser som gjorts av fastighetsbolag, kommuner och myndigheter, säger Frida Kullh, vd för AktivBo.

Serviceindex hos de 133 bostadsbolagen som ingår i mätningen har även den haft en uppåtgående trend från 2008. Men under 2023 dalade siffrorna något för framför allt de privata bostadsbolagen, ner med 1,5 procentenheter till 80,2 procent. För allmännyttan var det en liten uppgång och har nu ett indextal på 82,0 procent.

– Vissa år ligger privata högre och allmännyttiga bolag något lägre, säger Frida Kullh.

Hon pekar på att det framför allt är i samband med felanmälningar som hyresgäster har kontakt med bostadsbolag och att det då finns förväntningar för att få snabb kontakt och återkoppling. Bevisligen har de privata värdarna brustit en del där den senaste tiden eftersom fler av allmännyttans hyresgäster betygsätter kontakten med sina värdar högre.

Mest missnöjda med servicegraden är hyresgäster mellan 30 och 60 år med index runt 80 procent.  De över 80 år är mer nöjda (index 85,2 procent). Sannolikt speglar det att äldre människor har en annan kravbild än yngre, och inte är lika stressade av att få vänta lite innan man får service.

Prioriterade områden för att öka servicegraden är enligt AktivBo bra bemötande vid felanmälan, information om vad som ska hända i huset och att fastighetsägaren är kontaktbar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

Klas Friberg är aktuell med boken "Särskilda händelser – Polischefens lösning: så vänder vi utvecklingen". Foto: Nicke Messo
Publicerat 26 mars, 2024

Förre Säpochefens läxa till fastighetsbolag

Receptet för att bryta den negativa brottsutvecklingen i Klas Friberg bok Särskilda händelser är minskad byråkrati och fler ”görare”. Det handlar om en polisreform som gick snett, men han riktar också tydliga uppmaningar till fastighetsägare.

Även om Klas Friberg riktar stark kritik mot den organisation han verkat i över 30 år så menar han att polisen nu är på väg åt rätt håll. Men han oroar sig ändå för att den nu negativa brottsutvecklingen kan bli än mycket värre.

– Risken är att det finns en generell uppfattning att när nu polisen får mer resurser och agerar mer repressivt, så tror man att allt ordnar sig. En viktig poäng med att skriva boken är att så kommer inte att ske. Inte så länge den hele tiden rekryteras nya unga. Vi måste hela arbeta brottsförebyggande, och då inte bara inom polisen. Där är jag orolig, säger Klas Friberg.

[ Annons ]

Klas Friberg har varit chef inom polisen i över 30 år, bland annat har han varit länspolismästare i Västra Götaland. Det var av hälsoskäl som Klas Friberg hoppade av Säpochefsposten 2021. I sin färska bok Polischefens lösning: så vänder vi utvecklingen (Volante) beskriver han hur det sedan dess gnagt ett dåligt samvete att han inte lyckade hindra unga från att dras in i kriminalitet.

– Jag ser det inte som ett specifikt polisiärt misslyckande. Utan det är ett samhällsmisslyckande. Och läser man boken, och tar del av de lösningar jag där diskuterar, så hoppas jag att man ser att det handlar om hur hela samhället måste bli betydligt mer engagerat. Framför allt när det gäller barn och unga som är på väg in i utanförskap. Det är inte polisens rolla att lösa det, utan det måste engagera skolan, sociala myndigheter och inte minst stora delar av civilsamhället, säger Klas Friberg.

Gängkriminalitet, skjutningar och sprängningar – detta är trots allt det mest diskuterade ämnet just nu. Varför bör vi läsa din bok om saken?

– Jag tycker att den behövs för att den är tydlig med att det inte är svart eller vitt. Jag har jobbat mycket med att bekämpa grov organiserad brottslighet, och det måste vi fortsätta med. Men som samhälle måste bli betydligt bättre på att ta hand om de unga som är på väg in i detta. Och jag vill hävda att det finns lösningar. Det är inte så svårt, men det kommer att ta tid.

Att genomföra reformen när vi var i ett kritiskt skede blev fel.

Klas Friberg menar att vi kommer att misslyckas om vi enbart försöker omvända, eller låsa in, de som redan är inblandade. Fokus måste ligga mer på att se till att inga nya hamnar i brottslighet.

Men Klas Friberg skriver – inte helt överraskande – om en polisorganisation som han menar fastnade i byråkrati och missriktad resultatstyrning som ledde till att man blev sämre på att bekämpa grova brott. Det är en delvis kluven syn på den stora polisreformen 2015 då polisen gick från 21 separata myndigheter till en enda. Rätt tänkt men den drevs igenom fel, skriver Klas Friberg i ”Särskilda händelser”.

– Min kritik är att man slog sönder fullt fungerande länskriminalavdelningar. Att genomföra reformen när vi var i ett kritiskt skede blev fel. Det var också fel att de så kallade stödavdelningarna blev nationella och resurssattes uppifrån, när hela reformen gick ut på att vi skulle få ut fler områdespoliser. Det blev new public management i kubik.

Men jag föreslår inte att vi ska gå tillbaka till det. Nu har organisationen lärt sig att jobba efter den modellen. Men att genomföra reformen när vi var i ett kritiskt skede blev fel. Det var också fel att de så kallade stödavdelningarna blev nationella och resurssattes uppifrån, när hela reformen gick ut på att vi skulle få ut fler områdespoliser. Det blev new public management i kubik.

En del av boken handlar om Klas Fribergs egen roll i en växande central byråkrati samtidigt som målet att decentralisera polisen alltmer gick mot ett misslyckande.

– I regeringens direktiv angavs att man skulle använda sig av försiktighetsprincipen och inte ändra vad som fungerar. Nu ändrade genomförandekommittén även vad som fungerade bra, säger Klas Friberg.

Men vi ska inte fastna i polisiär organisation. Klas Friberg är ju också övertygad om att polisen nu faktiskt är på väg åt rätt håll med mer resurser till lokalpolisområdena. Men Klas Friberg är varnar för att det på långa vägar inte räcker.

I sin bok refererar han till Brås så kallade fasmodell. Ett verktyg för att förstå förutsättningar för såväl brottsbekämpande som förebyggande arbete i ett område.  Enligt fasmodellen är det exempelvis fel att prioritera brottsförebyggande arbeta för tidigt. I den först fasen handlar det krasst för polisen att ta tillbaka området för att skapa förutsättningar för ett mer omfattande brottsbekämpande och brottsförebyggande arbete i nästa fas.

Om man inte jobbar förebyggande är det stor risk att de kriminella tar tillbaka området.

Men med ett just nu fokus på nästan enbart repressiva polisiära åtgärder ser också Klas Friberg en risk att allt kommer att handla om nödvändiga åtgärder i den akuta fas 1.

– Det är därför det är så viktigt att övriga samhällsinstitutioner inte kopplar bort sitt ansvar när det börjar bli bättre.  Om man inte jobbar förebyggande är det stor risk att de kriminella tar tillbaka området. Och då hamnar man åter i fas 1.

Klas Friberg skriver en hel del om Gårdstensbostäder arbete som ledde fram till att man området ströks från polisen lista över särskilt utsatta områden.

– Det var viktigt att bolaget utgick från en långsiktig plan hur man skulle skapa förtroende hos de boende. Jag menar inte att det är receptet för alla fastighetsbolag. Men här var det strategiskt viktigt att man bestämde att bemanna styrelsen med personer från området. Det samtidigt som man var tydlig med att alla inom bolaget både måste vara relationsskapande men också gränssättare.

Klas Friberg betonar också hur man förtätat området och därigenom skapat förutsättningar för familjer att göra en bostadskarriär inom området.

– Jag upplever att man gjort allt detta på ett strukturerat sätt med ekonomisk hänsyn till de boende. Området har gått från förslumning, till betydligt bättre förutsättningar utan att folk tvingats flytta. Man har byggt förtroende och skapat relationer, samtidigt som man varit gränssättare. Det är samma egenskaper som kännetecknar en bra polis, säger Klas Friberg.

Men när andra ska göra samma sak tycker Klas Friberg att det behövs bättre samverkan.

– Det var Gårdstensbostäder som helt stod för insatserna. Om hela samhället, inte minst skola och fritidsförvaltning, hade bidragit i samma utsträckning så hade det inte behövt ta 15 år.

Så vilken läxa vill du ge fastighetsbolagen?

– Studera Gårdstensbostäders balansräkning och hur värdet på deras fastigheter har ökat. Där finns incitamentet. Även om det i grunden handlar om en humanistisk insats. Utifrån det behöver bolagen bli tuffare i sin kravställning både mot polis och kommun.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

Marie Öhrström, chefsjurist Fastighetsägarna Sverige. Foto: Fastighetsägarna
Publicerat 25 mars, 2024

Proposition lagd för vräkning av kriminella

Från den 1 juli kan fastighetsägare säga upp hyresgäster som begår brott i närområde. ”Avgörande är samarbetet med polisen och att fastighetsägare får skydd”, säger Marie Öhrström, chefsjurist hos Fastighetsägarna.

Regeringen lovade en snabb hantering när man den 22 februari presenterade en lagrådsremiss med förslag på hur fastighetsägare kan säga upp hyresavtal om det finns kriminalitet i huset eller i näromgivningen.

Först talades det om att lagen redan skulle kunna träda i kraft 31 maj i år, men lagrådet avstyrkte tidsplanen med motiveringen att det inte skulle finnas tid att informera allmänheten om de nya reglerna. Regeringen har nu ändrat ikraftträdandet till den 1 juli 2024.

[ Annons ]

Propositionen bygger till största delen på en utredning som Thomas Edling lämnade till justitiedepartementet i oktober förra året. I korthet handlar det om att ge hyresvärdarna möjlighet att säga upp hyresavtal när hyresgäster, hyresgästers barn eller inneboende, begår brott i huset eller i närområdet.

En del kritik har riktats mot förslaget för att familjer riskerar att bli av med sitt boende för att hemmahörande barn gör sig skyldiga till brott i grannområdet. En del remissinstanser, som HSB, Rädda Barnen och Socialstyrelsen ansåg att det är svårt att exakt värdera vad man kan förvänta sig att föräldrar ska göra för att förhindra barn från att begå brott.

I propositionen är dock den delen kvar och man resonerar att lagen tappar kraft om den inte gäller alla som vistas i fastigheten. Hyresgäster ska ha tillsynsansvar för de som bor i lägenheten och om det finns tecken på kriminella verksamhet har man skyldighet att vidta åtgärder – som att kontakta polis eller/och sociala myndigheter.

Dagens utdragna juridiska processer i hyresnämnd och tingsrätt är oacceptabelt för hyresvärd, grannar och övriga boende.

Fastighetsägare har redan idag möjligheter att vräka hyresgäster som orsakar störningar, men med den nya lagen blir det nya verktyg som de flesta fastighetsägare är positiva till.

Marie Öhrström, chefsjurist hos Fastighetsägarna Sverige, anser att lagskärpningarna är nödvändiga eftersom tryggheten behöver stärkas. Men hon betonar samtidigt att brottsbekämpning är statens ansvar. 

– För att en fastighetsägare ska kunna säga upp en lokalhyresgäst eller bostadshyresgäst på grund av brottslighet krävs ett väl fungerande samarbete och informationsutbyte med polisen. I en juridisk uppsägningsprocess är bevisning A och O. Dessutom måste fastighetsägare vid behov vara garanterade skydd av polisen, säger Marie Öhrström. 

En problematik som Marie Öhrström lyfter är att ärenden om uppsägningar hos hyresnämnden tar lång tid. 

– Handläggningstiden är alldeles för lång. Den nya lagen säger att ärenden om uppsägning på grund av brott ska hanteras särskilt skyndsamt. Det behöver också fungera så i praktiken. Dagens utdragna juridiska processer i hyresnämnd och tingsrätt är oacceptabelt för hyresvärd, grannar och övriga boende, säger Marie Öhrström.  

I propositionen finns också en skrivning om att domstol, hyresnämnd och Kronofogdemyndigheten får lagstöd för att handlägga dessa tvister med förtur.

Hos bostadsbolagen, särskilt de med bestånd i utsatta områden, pågår nu ett arbete för att se över hur man ska implementera de förändringar som lagen kan få i sommar.

– Det måste skötas på ett korrekt och rättssäkert sätt, men så långt har vi inte kommit än. Vi ska läsa de exakta formuleringarna i propositionen och därefter arbeta fram rutiner och arbetssätt, säger Lott Jansson, kommunikationschef på Familjebostäder i Stockholm.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]