[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 29 mars, 2019

Positiv syn på kreditmarknaden

På kreditmarknaden för fastigheter råder, trots turbulensen för bostadsutvecklare, en positiv syn. Inte minst för att räntan på lånen är rekorlåg. Det enligt Catellas senaste kreditbarometer Credi.

Kreditbarometern Credi innehåller en enkätundersökning av kreditvillkor för den börsnoterade svenska fastighetssektorn. Marsupplagan visar en mer positiv syn hos bolag och banker och ett index som ökat från 48,6 (mätning förra kvartalet) till 50,3. Nu är det en något mer positiv syn på dagens läge än förväntningarna där index landade på 48,4.

[ Annons ]

– Förbättrad tillgång till skuldfinansiering och längre löptider upphäver effekten av något högre kreditmarginaler. säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.

Rapporten konstaterar ökad optimism bland fastighetsbolagen, vars index för den kommande utvecklingen når sin högsta nivå på nästan fyra år. Positiv utveckling är även att börsbolagens genomsnittliga ränta är rekordlåg nivå om 1,9 procent.

– Den låga långräntan reflekteras även i fastighetsbolagens preferensaktier, där det genomsnittliga avkastningskravet har fallit till 6 procent sedan årsskiftet. Dessutom har den begränsade tillväxten av företagsobligationer inneburit att obligationernas andel av fastighetsbolagens skuld har mattats av”, säger Martin Malhotra.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]