En ny utredning har kommit med förslag som ska hjälpa förstagångsköpare, både unga och äldre, att komma in på bostadsmarknaden.
Publicerat 4 april, 2022

Positiv respons på statligt startlån

Det är övervägande positiva reaktioner från bostadsbranschen när det gäller förslaget om att förstagångsköpare ska kunna beviljas statliga bolån.

Förslaget om ett statligt startlån i utredningen ”Förslag för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden” togs emot med öppna armar av Fastighetsägarna, HSB och Riksbyggen, medan OBOS och Hyresgästföreningen är mer kritiska.

Utredningen, gjord av Eva Nordström, har haft i uppdrag att utreda och föreslå åtgärder för att underlätta för både unga och äldre förstagångsköpare på bostadsmarknaden.

[ Annons ]

– Spontant tycker jag det är bra att Eva Nordström haft ett bredare perspektiv än bara de unga. Startlån för en bredare grupp är ett bra sätt att göra det ägda bostadsbeståndet tillgängligt för fler. Det främjar rörlighet på bostadsmarknaden och kan förhoppningsvis öppna upp också ägarmarknaden som en begränsad del av den sociala bostadspolitiken. Krav kring kreditvärdighet förblir en tröskel. Men oavsett upplåtelseform är det en angelägen uppgift för samhället att underlätta för svagare hushåll att öka sin köpkraft på bostadsmarknaden, säger Martin Lindvall, Samhällspolitisk chef, Fastighetsägarna.

Flera organisationer, bland annat HSB, har länge velat att man ska sänka kontantinsatsen från 15 till 5 procent. Johan Nyhus, förbundsordförande, HSB, tycker därför att startlånet är det bästa bostadsförslaget som lagts på många år.

– Utredningens förslag är balanserat och kan bokstavligen öppna nya dörrar till bostadsmarknaden. HSB har efterfrågat detta under lång tid och vi vet även att detta är något som de unga själva välkomnar. Vi förväntar oss att regeringen går vidare med förslaget om startlån. Unga och andra förstagångsköpare har fått stå åt sidan under väldigt lång tid och nu är det dags att börja vända utvecklingen, säger Johan Nyhus.

Även Riksbyggen är väldigt nöjda över förslaget, och tror, förutsatt att det genomförs, att det kommer göra stor skillnad för många unga vuxna som vill in på bostadsmarknaden.

– För unga är kontantinsatsen det största hindret. Ett startlån kan därför ge möjlighet för tusentals unga vuxna att köpa en egen bostad. Nu ska vi noga analysera förslaget, men det vi har sett hittills ser väldigt bra ut, kommenterar Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

OBOS är lite mer tveksamma, eftersom skuldkvotstak och amorteringskrav ligger fast, vilket innebär 3 procents amortering för många förstagångsköpare.

– Startlånet är bra när själva kontantinsatsen är hindret för bostadsköpet. Men eftersom utredaren inte haft mandat att föreslå ändringar i dagens kreditreglering kvarstår de höga trösklarna även med startlån. Dessutom innebär taket på 250 000 kronor att många bostäder i exempelvis centrala Stockholm inte omfattas av det föreslagna startlånet. Vi välkomnar samtidigt att utredaren tar in barnperspektivet och föreslår dubbelt belopp för ensamstående föräldrar, säger Sofia Ljungdahl, VD för OBOS Nya Hem, i en kommentar.

Hyresgästföreningen dömer ut förslaget, och menar att ett stöd till bostadskonsumenter riskerar att bli prisdrivande och att pengarna hamnar i byggföretagens fickor.

– Startlån för unga bostadsköpare är plåster på ett benbrott. Grundproblemet är de skyhöga bostadspriserna. Vill man göra något åt trösklarna in på bostadsmarknaden så finns det bara en väg, och det är att bygga bort bristen med hyresrätter folk har råd att bo i. På en marknad i balans kommer priserna på den ägda marknaden också att stabilisera sig och anpassas till folks inkomster. Det finns inga genvägar, kommenterar Martin Hofverberg, chefekonom Hyresgästföreningen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]