[ Annons ]

Åse Larsson från arkitekt-byrån Tengbom och Lars Kinneholm från fastighets-ägaren SEB Trygg Liv, planerar en ny oas på Humlegårdsgatan i centrala Stockholm. Foto: Petter Cohen
Publicerat 27 april, 2016

Pop up på Humlegårdsgatan

Stora sittvänliga trädäck ska inbjuda till avkoppling och möten i citystressen. Den 16 maj invigs sommarens tillfälliga park på Humlegårdsgatan i Stockholm. Pop up-satsningen är en del i ett långsiktigt stadsutvecklingsarbete.

I sommar förvandlas en bortglömd gata ett stenkast från Stureplan till ett skönt sommarhäng. Det är i alla fall de planer som fastighetsägaren SEB Trygg Liv och Tengbom arkitekter har för en del av Humlegårdsgatan. Kanske blir det i slutändan något helt annat. Det är lite av poängen med att jobba med temporära lösningar menar Åse Larsson, studiochef på Tengbom.

[ Annons ]

– För oss är det viktigt att skapa en demokratisk plats. Med det tillfälliga formspråket kan vi pröva kvaliteter som man önskar att gatan skulle kunna få i framtiden, säger Åse Larsson.

Ett permanent förslag skulle skulle innebära mer långsiktiga material och andra gestaltningsidéer.

– Men man kan beskriva det som att vi bjuder in allmänheten att pröva ett alternativt sätt att använda gatan, säger Åse Larsson.

För de tillfälliga vistelseöarna, som de stora sittytorna i trä kallas, är en del i en mer långsiktig strategi. Visionen är att i samarbete med övriga fastighetsägare och Stockholms stad skapa en gåfartsgata av hela gatan.

– Då är det här ett väldigt bra sätt att visa att det går att skapa bilfria miljöer mitt i city. Detta skulle inte kunna göras utan det goda samarbetet vi haft med med Stadsledningskontoret säger Lars Kinneholm, portföljförvaltare på SEB Trygg Liv.

Åse Larsson talar om att komplettera den puls som redan idag finns på gatan med lite paus. Det ska göras genom att stänga av en bit mellan de två fastigheter som SEB Trygg Liv äger för biltrafik.

Gaturummet möbleras med stora sittvänliga trädäck som ska inbjuda till avkoppling och möten.

– För oss som fastighetsägare är det viktigt att inte stanna vid fasaden. Vi vill öppna upp och bidra till att utveckla hela staden, säger Lars Kinneholm.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]