Publicerat 8 januari, 2018

Pop up-butik ska ge minskat matsvinn i Söderhallarna

Det nystartade företaget Foodloopz öppnar sin första pop up-butik i Söderhallarna i Stockholm. Varje torsdag ska butiken dela ut livsmedelsprodukter som annars riskerar att kastas.

Foodloopz är ett nystartat företag som via sin digitala plattform hjälper företag att minska matsvinnet. Genom Foodloopz kan företag, välgörenhetsorganisationer och föreningar köpa, sälja, donera eller ta emot donationer av livsmedel och dryck som annars riskerar att slängas.

[ Annons ]

Den 11 januari öppnar Foodloopz pop up-butiken Matsvinnstorget i Söderhallarna i Stockholm. Här kommer Söderhallarnas besökare varje torsdag att kunna ta emot olika livsmedelsprodukter och drycker som annars skulle ha slängts. I utbyte mot varorna som kunderna väljer får de donera valfri summa till välgörenhetsorganisationen Food2Change som även de arbetar med att minska matsvinnet genom att sammanföra människor med dagligvaruhandeln för att rädda svinnet.

Uthyrningen är en del i Atrium Ljungbergs vision för Söderhallarna som ska präglas av hållbarhet.

– Vår vision för nya Söderhallarna är att det ska genomsyras av ett hållbarhetstänk. Som ett led i detta är minimalt matsvinn ett stort fokus. Därför känns det väldigt kul att kunna erbjuda ett innovativt företag som arbetar med att minska matsvinnet möjligheten att möta konsumenterna här i Söderhallarna, säger Jennipher Bergqvist, Atrium Ljungberg.

Foodloopz arbetar med aktörer i hela livsmedelskedjan från odlare, grossist till varumärkesägare, hotell, café och storkök. Bland medlemsföretagen finns Kolmårdens djurpark, Lux Restauranger, Spendrups, Ryska Posten Skafferi, Scouterna, Stadsmissionen med flera.

Vilka varor som kommer att erbjudas i pop-upen styrs av vilka produkter som medlemsföretagen donerar till Foodloopz, men det kan till exempel vara mineralvatten, torrvaror och frukt. Pop-upen är öppen så långt varorna räcker. Det är med andra ord först till kvarn som gäller. Eventuella överblivna livsmedel kommer Foodloopz att skänka till Sopköket i Söderhallarna som lagar mat på svinn och till Food2Changes övriga verksamhet.

Matsvinnstorget kommer att hålla öppet varje torsdag från den 11 januari till första februari.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]