[ Annons ]

Josefina Oddsberg Gustafsson, vd Bee Urban. Foto Johan Bergmark.
Publicerat 16 maj, 2018

Pollinera den växande staden med smarthet

Den 3:e maj invigs Bee Urban Evolution Lab där det senaste inom hållbar stadsutveckling visas upp. Josefina Oddsberg Gustafsson, vd Bee Urban, menar att det är meningslöst att försöka stoppa en urbaniseringsprocess som man ändå inte kan påverka. Istället vill hon pollinera den växande staden med ekologiskt smarta lösningar.

Vad är ett Evolution Lab?

[ Annons ]

– En innovationsplattform för hållbar stadsutveckling där vi samlar all möjlig teknik som är relevant, som solceller och smarta bevattningssystem. Vi visar hur man anlägger gröna tak för biologisk mångfald, rekreation och hälsa. Och vi demonstrerar bland mycket annat odlingsmetoder inomhus, så kallade bioponiksystem som växer i vattenburna system med ekologisk näring samt microgreens så att man kan få färska bladgrönsaker året runt.

Varför är detta viktigt?

– Vi måste använda ytorna smartare när vi förtätar staden i allt högre takt. Då måste vi tänka mångfunktionellt. En viktig sak är då just att behålla den biologiska mångfalden. Den är viktig och genererar en mängd ekosystemtjänster vi är beroende av, såsom bra luftkvalitet, luftfuktighet, temperaturreglering och inte minst för rekreation och trivsel.

Bee Urban är annars mest kända för bikupor på tak. Har ni slutat med det?

– Nej, vi ställer fortfarande ut bikupor där de gör pedagogisk och ekologisk nytta. Men vi satsar ännu mer på de vilda bina nu som trivs i städer och vi anlägger mat och boplatser åt dem. I projektet ”Blommor för bin” har vi även expanderat ut till landsbygden. Vi betalar lantbrukare för att så ett utsäde längs åkerkanterna med nektar- och pollenrika blommor som vi har tagit fram specifikt för detta ändamål. Intresset är enormt, vilket är väldigt roligt.

Men är då inte stadsodlingstrenden egentligen en ren överloppsgärning för att dölja det faktum att urbaniseringstrenden inte är hållbar i längden?

– Nej, det kan inte hjälpas att folk vill bo i städer. Då är det bättre att hantera de nackdelar det kan innebära och börja bygga städer på ett annat smartare sätt där man bjuder in naturen i stadslandskapet och försöker sudda ut gränsen mot det stadsnära jordbruket.

Hur gör man det?

– Det finns många sätt. Men stadsodling har så många aspekter som är viktiga. En del har varit kritiska och pekat på att det ofta är energikrävande odlingsmetoder. Men då har man ett rätt snävt synsätt. Det handlar ju inte om att all mat ska odlas i städerna. Tvärtom. Men stadsodling synliggör bland annat produktionen och vilka resurser som behövs för att producera mat. Det är väldigt viktigt.

Finns det inte en risk att man satsar på en liten bikupa eller odlingsplätt och tar det till intäkt att skippa den större omställningen? Greenwashing alltså?

– Nej, vi upplever inte att fastighetsägare slår på stora trumman med en bikupa och sen påstår att hela förvaltningsprocessen är miljövänlig. Varför skulle de göra det? Det håller ju inte. En odlingsplätt, som du uttrycker det, kan dessutom vara väldigt viktig för den gröna mosaiken i staden. Men visst, vi säger faktiskt nej till företag som vi tror skulle använde bikuporna på det sättet men det har aldrig hänt
i fastighetsbranschen.

Kan det gå åt andra hållet?

– Jo, snarare har det varit att man vanligen börjar med en bikupa och sen går vidare med större satsningar på den vilda faunan med trädgårdar för biologisk mångfald och rekreationsmöjligheter för oss stadsbor.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]