Rent statistiskt är det Jan Lindholm (MP) från Dalarna som håller bostadsfrågan närmast om hjärtat. Han står för för över hälften av alla bostadspolitiska motioner under mandatperioden. Det visar Fastighetsägarna GFR:s granskning av motionerna från civilutskottets ledamöter.
Civilutskottets ledamöter ansvarar i riksdagen för bostadspolitiken. Därför ville Fastighetsägarna GFR granska i vilken utsträckning de motionerar om bostadspolitik.
En solklar förstaplats kniper Jan Lindholm (MP), med sina 35 motioner. På andra plats kommer Markus Wiechel från Sverigedemokraterna med sju motioner. På tredje plats kommer utskottets vice ordförande Nina Lundström från Folkpartiet, som lagt sex bostadspolitiska egenmotioner under mandatperioden. Hälften av ledamöterna har inte lagt någon bostadspolitisk egenmotion under de senaste fyra åren.
– Denna mandatperiod kännetecknas av intensivt utredande av bostadsmarknadens förutsättningar. Oavsett valutgång hoppas jag att vi nu får se krafttag för att förändra situationen på bygg- och bostadsmarknaden, säger Rudolf Antoni, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna GFR.
Samtidigt passade man på att ställa frågan ”Vad skulle du ge för råd till ett ungt par som vill ha bostad i Stockholm eller någon annan tillväxtregion?”
Svaren varierar brett men vanliga svar vad man bör göra på kort sikt är: rösta på oss och ställ dig i bostadskö. Andra tips är att vara aktiv i sitt sökande, titta på områden utanför storstan, spara till en kontantinsats och söka andrahandskontrakt. På lång sikt handlar det om att få fart på byggandet genom mindre regelkrångel och snabbare byggprocesser.
– Bostadsbristen tycks nästan ha blivit accepterad som ett normaltillstånd. Det är oacceptabelt när företagen står på kö för att få bygga. Det krävs mod, politisk vilja och sannolikt en blocköverskridande överenskommelse för att komma tillrätta med grundproblemen på marknaden, säger Rudolf Antoni.