Samtal om kultur och stadsutveckling hos Fastighetsägarna.
Publicerat 12 juni, 2018

Poesi och nya samarbeten på Järvaveckan

Evenemanget har växt rejält från föregående år. Och fastighetsrelaterade frågor är det gott om under Järvaveckan. Fastighetstidningen gjorde ett nedslag.

”Dom vill skicka iväg mig till ett land jag inte känner”

[ Annons ]

En ung pojke från Afghanistan klär sin ångest i ord.

Intrycken avlöser varandra i snabb takt denna tisdag på Järvaveckan. På stora scenen har just en poesitävling för ungdomar tagit vid när ett samtal om fastighetsutveckling börjar inne i Fastighetsägarna Stockholms tält. Ett inte alls ologiskt hopp.

Kultur som driver ut demoner och kultur som letar tak över huvudet.

I Fastighetsägarnas tält leder Helena Olsson, chef stadsutveckling på Fastighetsägarna Stockholm, ett samtal på temat ”Hur kan kulturen skapa liv i hus och kvarter?”

– Istället för att stå med tomma lokaler – prata med mej så hjälper jag till att lösa det kontraktsmässiga, säger Stockholm stads kulturlots Katrin Behdjou Arshi (som du kan läsa en längre intervju med här).

Det är något som Ola Wickman, lokaluthyrningschef på Svenska Bostäder, gjort.

– Vi har mycket lägenheter i utsatta områden. Att få in kultur har varit ett sätt att skapa trygghet för oss. När lokaler har blivit tomma i centrumanläggningar har vi fått hjälp att hitta nya verksamheter som drar folk.

Ett stenkast bort grillas centerpartisterna Ola Johansson och Emil Källström av Boinstitutet.

– Vi är det parti som hårdast driver på för en friare hyressättning, säger Ola Johansson och får genast förklara hur och varför det inte är samma sak som att förespråka marknadshyror.

Emil Källström får frågan vad Centerpartiet ska göra åt segregationen.

– Vi har ett parti, Sverigedemokraterna, som vill riva de här områdena. Och en statsminister som pratar om att sätta in militär. Vi vill istället med en rad åtgärder lyfta områdena. Inte minst vill vi bygga mer och göra det möjligt att ombilda till bostadsrätter så att människor kan göra bostadskarriär utan att flytta från område, säger Emil Källström.

Utanför hastar Tenstabon och politikerveckans grundare Ahmed Abdirahman förbi för att styra upp ännu en programpunkt. Här kan du läsa Fastighetstidningens intervju där han berättar om hur han vill lösa problemen.

Tillbaks i Fastighetsägarnas tält har ett samtal om hur man kan bli en attraktiv framtida arbetsgivare om fler kan fås att välja prao i fastighetsbranschen.

– När man som ung ska välja vilken bransch man vill arbeta i är det viktigt att få en bra bild tidigt. Och för oss betyder det mycket för vår hållbarhet att få in de här ungdomarna, säger Christina Burlin, Specialfastigheter.

Anna Webrell från Stockholm Exergi konstaterar att det blivit fler high-fives på jobbet sen man börjat jobba aktivt för att få in ung kompetens. ”Uppvärmningsjobb” heter projektet där fjärrvärmebolaget hjälper ungdomar som står långt från arbetsmarknaden in i värmen.

Och kanske inleds ett framtida samarbetsprojekt här och nu.

– Många fastighetsägare är redan uppkopplade på vårt nät. Vore det inte logiskt om ungdomar som varit hos oss skulle kunna fortsätta in i fastighetsbranschen? säger Anna Webrel.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]