Publicerat 24 april, 2018

Peter Eriksson till Tyskland för att studera byggemenskaper

Bostadsminister Peter Eriksson anser att även Sverige i större skala bör satsa på byggemenskaper och öppnar upp för politiska förändringar med startbidrag och lånegarantier.

Imorgon åker bostadsminister Peter Eriksson (MP), till Tübingen i Tyskland för att på plats studera byggemenskaper. I universitetsstaden i sydvästra Tyskland har de styrande under lång tid satsat på att hitta lösningar, och 50 procent av de nybyggda lägenheterna som byggts de senaste åren är byggemenskaper.

[ Annons ]

– Jag tycker att det är ett intressant alternativ även i Sverige. Byggemenskaper har sociala dimensioner som skapar möjligheter att göra sitt boende till något mer än bara bostad och dessutom är det också ett sätt att hålla ner kostnaderna, säger Peter Eriksson till Fastighetstidningen.

På vilket sätt kan regeringen underlätta för byggemenskaper?

– Vi har gjort en utredning och det finns tankar om att ett startbidrag på 300 000 kronor som kan göra skillnad, även lånegarantier kan vara intressant nu när det är svårt med finansiering och höga bankkrav.

Bankerna är rätt skeptiska till denna byggform.

– Jo, men det är för att man inte har erfarenheten och inte känner till hur det fungerar. För att få en förändring måste en ny kultur etableras som den i Tyskland och därför åker jag till Tyskland för att lära mig mer om det.

Kommer det ett skarpt förslag från dig?

– Vi får se om vi försöker få inte det i budgetprocesserna  och om det finns stöd för att  driva frågan i valrörelsen.

Läs mer: 

http://fastighetstidningen.se.hemsida.eu/byggherrar-2-0/

http://fastighetstidningen.se.hemsida.eu/peter-eriksson-till-tyskland-for-att-studera-byggemenskaper/

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]