[ Annons ]

Bostadsminister Peter Eriksson.
Publicerat 14 november, 2017

Peter Eriksson tveksam till skärpta amorteringskrav

Finansinspektionen har sagt sitt: skärpta amorteringskrav bör införas. Nu återstår att regeringen ska säga sitt, och bostadsminister Peter Eriksson är tveksam.

Finansinspektionen menar att de nya amorteringskraven ska bromsa en skenande bostadsmarknad. Representanter för fastighetsbranschen är mer tveksamma. Ett av huvudargumenten som framförts mot kraven handlar om att de hindrar unga människor att ta sig in på bostadsmarknaden. Ett annat är att byggtakten hämmas och att priser sjunker.

[ Annons ]

Bostadsminister Peter Eriksson, MP, var redan tidigt skeptisk till Finansinspektionens nya amorteringskrav och han är fortsatt tveksam.

– Det kravet som infördes här om året har nog haft en bra effekt, men om detta även behövs vet jag inte. Nu får vi se var vi hamnar, ärendet bereds och att uttala sig om effekterna är vanskligt. Många spekulerar i att det kan leda till att priserna på bostäder sjunker med tio eller tre procent och så vidare. Jag tror själv att det som nu påverkar priserna är mer psykologi än matematik, säger Peter Eriksson till Fastighetstidningen.

Frågan är nu om förslaget godkänns av regeringen, Peter Erikssons partikollega Per Bolund har varit försiktig positiv men också deklarerat att regeringens kommer att göra vad som krävs för att upprätthålla finansiell stabilitet.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]