Bostadsminister Peter Eriksson.
Publicerat 19 maj, 2017

”Förpassa paketeringsutredningen till papperskorgen”

Bostadsminister Peter Eriksson vill skrota den omdiskuterade paketeringsutredning. Det är dock en ståndpunkt som finansdepartementet i nuläget inte ställer sig bakom.

Det var många som hajade när bostadsminister Peter Eriksson gjorde sitt uttalande på Fastighetsägarna Stockholms årsmöte i torsdags. På en direkt fråga från Billy McCormac, vd Fastighetsägarna Stockholm sa bostadsministern att han vill att paketeringsutredningen helst bör förpassas till papperskorgen.

[ Annons ]

– Jag uppfattade att han var mycket tydlig kring att regeringen lagt fram flera utredningar som går fastighetsägarna emot, och att därför paketeringsutredningen hör hemma där i papperskorgen, säger Henrik Tufvesson, Näringspolitisk chef Fastighetsägarna Stockholm.

När Fastighetstidningen får tag i Peter Eriksson dagen efter står han fast vid sitt uttalande.

– Jag tycker att det vore problematiskt om man genomförde utredningens förslag. Det finns en stor risk att det inte leder till fler bostäder. Och det vore väldigt olyckligt, säger Peter Eriksson.

SOU 2017:27, eller i dagligt tal paketeringsutredningen, föreslår att så kallade fastigheter som paketeras och säljs i bolag ska beskattas på samma sätt som om det vore en direktförsäljning, med 22 procents reavinstskatt och två procents stämpelskatt. Det är dock något utredningens egna experter har reserverat sig emot. Och från flera håll påtalas risk för minskat bostadsbyggande, nedkylning av konjunkturen och värdefall som kan äventyra bankernas stabilitet.

Från finansdepartementet låter man meddela att bostadsminister Peter Erikssons utspel inte ska ses som ett uttalande för regeringens inställning i nuläget.

– Regeringen har ingen ståndpunkt i nuläget, varken åt ena eller andra hållet. Det enda regeringen gjort är att remittera frågan för att lyssna på vad remissinstanserna har att säga, säger Leif Jakobsson, statssekreterare med ansvar för skattefrågor hos finansminister Magdalena Andersson.

Peter Eriksson står dock fast vid sin inställning.

– Vi får se vad vi kommer fram till. Det är inte alltid man får som man vill här i världen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]