Gustav Hemming (C). Foto: Hamid Ershad.
Publicerat 12 december, 2016

”Peter Eriksson borde flytta till Läggesta”

Regeringens förslag att bygga nya städer i Sverige är ett desperat grepp för att lösa bostadskrisen. Det menar Gustav Hemming (C) som uppmanar Peter Eriksson (MP) att själv flytta ut till Läggesta tills han kommer på bättre tankar.

Regeringen är redo att ta till desperata grepp för att få det att se ut som att de har ett svar på bostadsbristen. Lösningen hittade de i en gammal låda från 1950-talet med den dammiga etiketten ABC-stad.

[ Annons ]

Tydligen ska vi bygga helt nya städer över hela Sverige, läs miljonprogram, mitt ute i ingenstans. Läggesta, en järnvägsstation på den Sörmländska landsbygden, föreslås bli en stad med tiotusentals invånare. Därmed slipper regeringen all huvudvärk med att ändra plan- och bygglagar, riksintressebestämmelser och strandskyddspålagor som lägger tusen käppar i hjulet för oss som försöker utveckla de städer som redan finns.

Nydanande är det knappast, minst av allt i Sverige där hela efterkrigstiden präglades av hus-på-åker-tänkandet. Resultatet blev isolerade sovstäder dit jobben och servicen aldrig kom eftersom underlaget var för dåligt och kopplingarna till det omkringliggande samhället usla.

Det är pinsamt, det är bakåtsträvande och det är framförallt väldigt fel.

Trots att stadsforskningen konstaterar att vi måste förtäta våra existerande svenska städer, så att vi inte ska behöva sätta oss i en bil för att uträtta minsta lilla ärende, föreslår Miljöpartiet av alla partier att vi ska grunda nya satelliter som göder bilberoendet och eldar på den urbana utglesningen.

Det är pinsamt, det är bakåtsträvande och det är framförallt väldigt fel.

För det första går det inte att bygga hundratusentals bostäder mitt ute i ingenstans – såvida inte staten subventionerar hela kalaset. Nya bostäder finansieras av hushållen som ska flytta in i dem och människor flyttar lokalt. Detta innebär att det finns en gräns för hur många bostäder som kan byggas på en given plats. Mest kan man bygga centralt, i attraktiva områden i redan bebyggda städer, eftersom det är där många människor bor som kan tänkas sig att flytta till ett nybygge ett par kvarter bort. Ju längre ut man kommer ifrån stadskärnan, desto mindre kan marknaden bygga i ett svep.

För det andra går nya satellitstäder helt emot det hållbarhetstänkande som mitt eget parti, Centerpartiet, värnar högt och som även Miljöpartiet brukar bry sig om. Vår största klimatutmaning är nämligen trafiken och det bästa sättet att minska trafikbehovet är att bygga tätt i centrala och kollektivtrafiknära lägen där människor smidigt tar sig runt med hjälp av kollektivtrafik, cykel eller gång.

I Läggesta kommer man på sin höjd att kunna cykla till tåget, men mest troligt tar invånarna bilen eftersom man ändå behöver skjutsa barnen, eftersom man behöver handla vid det externa köpcentrumet, eftersom Läggesta ligger långt ifrån allt. Nya ABC-städer av Peter Erikssons modell kommer varken ha stadens eller den lantliga byns trivselvärden och dessutom ge extremt dåliga förutsättningar för ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.

Jag uppmanar Peter Eriksson att ta med sig sin stab och den särskilda utredare han tillsatt och flytta till Läggesta tills han kommer på bättre tankar.

För att inse detta, och för att rädda svenska städer från en ny omgång av 1970-talsutglesning och stadsförstörelse, uppmanar jag Peter Eriksson att ta med sig sin stab och den särskilda utredare han tillsatt och flytta till Läggesta tills han kommer på bättre tankar. Förhoppningsvis inser han att riktiga städer med dess blandning av bostäder, kontor och service växer fram successivt under hundratals år – årsring för årsring.

Därmed inte sagt att jag vill stoppa bostadsministerns filosoferande. Peter Eriksson kan fortfarande drömma stort om att ”the sky is the limit”. Till exempel genom att se till att människor kan bo 40 våningar upp snarare än 40 stationer bort.

Gustav Hemming (C)
miljö- och regionplaneringslandstingsråd, Stockholms län

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]