Kandidaterna i Fastighetstidningens omröstning: Helene Hellmark Knutsson, Per Bolund, Lena Micko, Peter Eriksson, Nicklas Nordström, Chris Österlund, Erik Pelling och Aida Hadžiali. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet, Socialdemokraterna, Luleå kommun, Botkyrkabyggen, Uppsala kommun, Wikimedia commons
Publicerat 21 januari, 2019

Per Bolund var ett otippat val

Det blir alltså Per Bolund som tar ansvaret för bostadsfrågorna i den nya regeringen. Men i Fastighetstidningens omröstning var han en högoddsare.

I onsdags, när det stod klart att Stefan Löfven blir regeringsbildare, ordnade Fastighetstidningen en omröstning om vem som är det troligaste namnet som ny bostadsminister. Den som statsministern faktiskt kom att ge ansvaret hamnade dock i botten på tidningens lista: Per Bolund (MP).

[ Annons ]

Argument som talade för Per Bolund är att han under lång tid varit en lojal och kompetent följeslagare till Magdalena Andersson. Att låta Bolund administrera utredningar om marknadshyror väcker nog inte så ont blod i hyresgäströrelsen. Det spekulerades också kring möjligheten att bostadsfrågorna hamnar hos en samhällsbyggnadsminister med ett bredare ansvar i närmare anslutning till Finansdepartementet.

Per Bolund får inte den titeln, men Finansdepartementet blir det alltså.

Fastighetstidningens läsare gissade dock hel korrekt i att Peter Eriksson (MP) inte skulle behålla posten som bostadsminister. Han flyttar nu in på utrikesdepartementet där han blir biståndsminister.

Men om Fastighetstidningens läsare hade fått rätt så hade ansvaret hamnat på en Socialdemokrat. Flest röster fick Erik Pelling (S). Han är förnärvarande kommunalråd i Uppsala, en stad som de senaste åren hållit hög profil inom hållbart samhällsbyggande.

Uppenbart är också att läsekretsen gärna skulle se att Löfven plockade in någon utifrån politiken. På andra plats i omröstningen hamnade Chris Österlund, vd för Botkyrkabyggen. Det är sannolikt ett val som både höger och vänster skulle kunna acceptera. Mer tveksamt är om Löfven verkligen hade vågat satsa på ett oprövat kort med begränsad politisk erfarenhet.

På tredje plats hamnade Helene Hellmark Knutsson, S, som idag är högskole- och forskningsminister. Hon är en lågprofilierad politiker idag. Posten som bostadsminister skulle kunnat bli en nystart.

 

Så här (fel) röstade Fastighetstidningens läsare:

  1. Erik Pelling 27 %
  2. Chris Österlund 20 %
  3. Helene Hellmark Knutsson 14 %
  4. Niklas Nordström 14 %
  5. Aida Hadžiali? 10%
  6. Lena Micko 5 %
  7. Peter Eriksson 4%
  8. Per Bolund 3%
  9. Ingen av ovanstående 2 %

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]