Per Bolunds första bostadsaffär skapade ekonomisk kris för honom.
Publicerat 22 januari, 2019

Per Bolund hamnade i ekonomisk kris vid lägenhetsköp

”Jag har känt med mina bara knän hur man påverkas av att inte ha ordning på ekonomin”, säger Per Bolund om sitt första lägenhetsköp under finanskrisen. En erfarenhet han bär med sig i rollen som finansmarknads- och bostadsminister.

Hallå där Per Bolund, första riktiga dan på jobbet? Hur känns det?

[ Annons ]

–Jo, bra. Jag har kvar finansmarknadsfrågorna och det blir mycket nya saker att sätta mig in i.

Kommer du att hinna med allt? Det finns de som menar att bostäder kräver en egen minister.

– Finanser och bostäder är en bra kombination. Finns det inte en kreditmarknad är det svårt att finansiera nya bostäder.

Men blir det inte för många arbetsuppgifter?

– Nej, jag har erfarenhet av finansmarknaden i fyra år och känner att jag bottnar väl i de frågorna. Nu kan jag fokusera mer på bostadsområdet.

Hur mycket kan du då om den marknaden?

– Jag har forskat om hållbar stadsutveckling på Stockholms universitet och började mina doktorandstudier kring ekotjänster i staden. Därför ser jag fram emot att jobba med stadsutvecklingsfrågor.

Det är höga förväntningar på vad du ska åstadkomma. Hur känns det?

– Glädjande att det är så. Nu har vi gjort utfästelser för att genomföra åtaganden med ny hyressättning och regelförändringar på byggsidan.

Har du satt upp någon prioriteringslista?

– Ska vi hinna med att genomföra alla stora förändringar i januariavtalet måste vi sätta igång utredningsarbetet, så det är min främsta prioritet. Det är det som bygger förtroende i svenska politik, har vi kommit överens så ska det genomföras.

Finns det utredare som du redan tillfrågats?

– Nej, inte ännu men det blir en snabb process,

Vilka områden utanför överenskommelsen anser du blir viktiga att arbeta med?

Stadsmiljöfrågorna tycker jag är viktiga. Det måste byggas hållbart och bra för vårt välmående, och där vet jag att naturområden i bostadsområden har en roll att fylla.

Lokalt har Miljöpartiet kritiserats för att man stoppar planer av miljöskäl. Hur ser du på det?

Det där är en mytbildning. I Stockholm har Miljöpartiet varit drivande i att bygga fler bostäder för att det är stor efterfrågan, men man ska bygga med eftertanke och använda de platser där det redan finns exploaterad mark.

Det här är ett område med parter som ibland står långt ifrån varandra. Är du en person som är bra på att hitta lösningar?

–  Ja, jag tror att jag har fått ett rykte om att vara en person som kan få ihop olika viljor och hitta gemensamma lösningar och det kan nog behövas även på bostadsmarknaden.

Hur bor du själv?

I villa i södra Stockholm.

Vad var ditt första steg in i bostadsmarknaden?

Jag köpte en lägenhet och satt med väldigt höga lån mitt under den värsta finanskrisen i början av 90-talet när räntan höjdes till 500 procent. Så jag har känt med mina bara knän hur man påverkas av att inte ha ordning på sin ekonomi. Det har lett till att jag minskat riskerna i min egen ekonomi och att det finns en buffert.

En bra lärdom som ansvarig för finansmarknaden?

– Ja, det var en bra läxa att ta med sig i livet.

Hur bra koll har du på hyror? Vad kostar det att hyra en nyproducerad femma i Hagastaden?

 Oj, en kunskapsfråga! Har inte helkoll på det. Men jag vet att en mindre lägenhet ligger på runt 10 000 kronor i månaden så kanske det dubbla. Men vi har presumtionshyror och många säger att de ligger nära marknadshyra idag. Vi ska utreda friare hyror.

22 273 kronor är rätt hyra. En rimlig hyra?

Det vågar jag inte säga idag, men det måste även finnas lägenheter till de som inte har tjocka plånböcker.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]