[ Annons ]

Pengarna finns. Vad som saknas är fastighetsägare villiga att ta emot stöd för energieffektivisering av sina fastigheter.
Publicerat 16 september, 2013

Pengar kvar i potten till energirenovering

Pengarna finns. Vad som saknas är fastighetsägare villiga att ta emot stöd för energieffektivisering av sina fastigheter.

Giganten 6 – ett tidstypiskt flerbostadshus i Halmstad byggt i början av 1960-talet. När det stora åtgärdspaket som just nu genomförs (fönsterbyte, tilläggsisolering av delar av fasaden och installation av högeffektiva luftvärmepumpar) är klart i oktober är det meningen att erfarenheterna ska spridas.

[ Annons ]

Denna kunskapsintensiva del av projektet stöttas ekonomiskt av Lågan, ett projekt som finansieras av Energimyndigheten. Det finns kvar pengar av den ursprungliga potten på 60 miljoner.

– Man kan främst söka pengar för att göra en ordentlig förstudie och utvärdering av resultatet, man kan också få stöd för att sprida informationen och vara en inspirationskälla för andra, säger Åsa Wahlström, CIT Energy Management, som är programmets koordinator.

Hon betonar att det inte handlar om att stötta åtgärder med dålig återbetalning.

– Det måste vara ett projekt som man tänkt satsa på, vare sig bidrag från Lågan eller inte. Men med stödet kan man få ut mycket mer av sitt projekt tack vare att man får råd att tänka till ordentligt kring olika alternativ. Lika viktigt kan vara att få ta del av vårt stora nätverk. Det finns också ett marknadsvärde i att kunna gå ut och berätta för andra vad man har gjort, säger Åsa Wahlström.

Av de projekt som nu stöds av Lågan är det bara Giganten som handlar om renovering av ett befintligt bostadsbestånd.

– Vi skulle vilja att fler ombyggnadsprojekt söker pengar av oss. Det är ju faktiskt så att 90 procent av de byggnader vi har idag kommer att stå kvar 2050.

För att det ska vara värt att fylla i ansökan ska det vara ett större paket av åtgärder som är på gång. Den som tänkt plocka de lågt hängande frukterna göre sig icke besvär.

– Vi vill se fler exempel där man vågar ta de stora greppen. Det finns stora samordningsvinster att göra. Om man ändå måste störa hyresgästen med ett stambyte blir det så mycket effektivare om man exempelvis samtidigt installerar FTX-ventilation, säger Åsa Wahlström.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]