Publicerat 14 september, 2015

Pendlingstid kan räknas som arbetstid

EU-domstolen har fastställt att restid till jobbet är arbetstid, i de fall man inte har en fast arbetsplats. Ett beslutet som kan få stor påverkan om arbetsgivarna måste planera de anställdas scheman så att det första och sista uppdraget är nära bostaden.

Bakgrunden är ett spanskt rättsfall i där ett bolag som installerar säkerhetssystem lade ner sina regionala kontor. Istället var de anställda tvungna att köra i flera timmar för att nå sitt första uppdrag. Först där började arbetstiden räknas.

[ Annons ]

Europeiska unionens domstol slår fast att tiden det tar att färdas till och från arbetsplats enligt lagen ska räknas som arbetstid. Detta alltså om man inte utgår från en fast arbetsplats eller kontor

Enligt en artikel på CNN Money spekuleras det i att arbetsgivare kan kringgå beslutet genom att erbjuda rudimentära kontorslokaler där den anställde måste stämpla in innan den mobila arbetsdagen börjar.

Enligt SVT vill Sveriges kommuner och Landsting, SKL och fackförbunden LO och Kommunal inte kommentera domen innan de studerat formuleringarna och grunnat över hur de går ihop med de svenska kollektivavtalen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]