Pendlingskommuner är fortsatt väl rustade för framtiden, medan de tre storstadsregionerna tappar. Det visar årets upplaga av WSP:s rapport Regionernas kamp.
I analys- och teknikkonsultföretaget WSP:s årliga rapport Regionernas kamp rankas Sveriges kommuner utifrån en rad parametrar som visar hur rustad kommunen är för framtiden och yttre förändring.
Hänsyn tas till bland annat utbildningsnivå, demografi, arbetsmarknad och ekonomi. Nytt för i år är att WSP även tittar på kommunernas klimatarbete och företagsklimat.
Underlag är Sveriges Kommuner och Regioners kommunindelning, vilket gör det möjligt att jämföra liknande kommuner med varandra. Vad kan till exempel Borlänge som ligger i botten i kategorin ”större städer” lära av Karlstad som toppar samma kategori?
– Vi ser Regionernas kamp som ett viktigt kunskapsunderlag för kommunerna och för oss som samhällsutvecklare. Men det är ingen idé att jämföra årets vinnare Nacka med högutbildad och välbetald befolkning med en landsbygdskommun som generellt sett har svårare att locka till sig kunskapsintensivt näringsliv eller saknar kraften i att ha ett universitet i närheten. Däremot finns det mycket att lära av varandra oavsett läge, det finns exempelvis mindre kommuner som lyckas väldigt väl med skolan eller att få personer födda utanför EU in i arbete, säger Fredrik Bergström, ekonomie doktor och affärsområdeschef på WSP.
Rapporten visar på en en generell trend att Sveriges tre storstadskommuner tappar till förmån för pendlingskommuner och städer med möjlighet till långpendling. Varberg är ett exempel som får ett högre robusthetsindex än samtliga storstäder och toppar kategorin ”mindre stad” och även Ängelholm som toppar kategorin ”pendlingskommun till större stad” ligger högt och rankas på plats 17 bland Sveriges kommuner. Men det finns också en positiv rörelse bland svenska centralorter, där Karlstad är en kommun som klättrat flera steg och toppar kategorin ”större städer” och rankas på plats 32 totalt.
– Karlstad kommun har bra värden generellt, till exempel vad gäller utbildning och att inkomsterna har ökat över tid. De har också ett kunskapsintensivt näringsliv samt en bra bredd av branscher vilket gör kommunen mer robust för snabba yttre förändringar. För att ranka högre skulle kommunen behöva lyckas bättre med matchningen på arbetsmarknaden samt att få fler utrikes födda in i arbete, säger Fredrik Bergström.
I år innefattar WSPs rapport även en regional valanalys där WSP analyserat robusthet kopplat till partitillhörighet. Analysen bygger på hur svenskarna röstade i riksdagsvalet 2018 uppdelat på kommunnivå och bekräftar bilden av hur partisympatier skiljer sig mellan stad och land. M, L, MP och V är starka i storstäderna eller i dess förorter medan S, SD C och KD är relativt starka i mindre orter eller på landsbygden.