Illustration: Henning Larsen Architects.
Publicerat 27 mars, 2018

Peab bygger om Uppsala stadshus

Nu är det klart att det blir Peab som bygger Uppsalas nya stadshus. Nybyggnationen är på 14 000 kvadratmeter och kontraktssumman uppgår till 840 miljoner kronor.

Sedan tidigare är det klart att det är Henning Larsen Architects som ritiat Uppsalas nya stadshus. Deras förslag Fröja ånyo var det som ” mest övertygande förenar funktionella krav och arkitektonisk kvalitet”, som motiveringen löd.

[ Annons ]

– Vår vision är ett inbjudande modernt stadshus som främjar dialog med invånarna och som är en funktionell mötes- och arbetsplats för medborgare, tjänstemän och förtroendevalda. Samtidigt vill vi bevara stadshusets ursprungliga arkitektoniska värden. Jag tycker att det vinnande förslaget har lyckats lösa den svåra ekvationen på ett mycket elegant sätt, kommenterade kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S) belsutet.

Ytan är totalt på 27 000 kvadratmeter, varav nybyggnationen utgör 14 000 av dessa. Dessutom tillkommer omgivande miljöer på 7 000 kvadratmeter.

Det nya stadshuset skall också inhysa utställningar, kontaktcenter, reception, konferenscenter, restaurang och kafé, och ska certifieras enligt Breeams klassningsnivå Excellent.

Bygget beräknas vara klart i augusti 2021.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]