Foto: Passivhuscentrum
Publicerat 26 september, 2017

Passivhuscentrum avvecklas – och återuppstår

Efter tio års arbete för energieffektivt byggande anser sig Alingsås kommun uppnått målen och avvecklar Passivhuscentrum Västra Götaland. Uppdraget tas dock över av Svensk Byggtjänst.

Det är Alingsås kommun som tillsammans med Västragötalandsregionen stått bakom Passivhuscentrum i Västra Götaland. Syftet har varit att främja hållbart och energieffektivt byggande. Framförallt har de fastigheter i passivhusteknik som Alingsås kommun uppfört rönt uppmärksamhet.

[ Annons ]

Målet har också varit att forma ett nationellt center för hållbart byggande. Det har nu också skett – dock inte i kommunens regi.

Det var under sommaren som Boverket gick ut med anslag för att öppna ett informationscentrum.

– Vi har en stark kompetens på plats i Alingsås och diskuterade därför om Passivhuscentrum själva skulle söka. Men så som utlysningen var upplagd så strider den mot bolagets bolagsordning, mot konkurrenslagens regler och lagen om offentlig upphandling. Styrelsen för AB Alingsås Rådhus, huvudägare för Passivhuscentrum i Västra Götaland, beslutade därför enhälligt tillsammans med Västra Götalandsregionen att avstå att skicka in ansökan, säger Joakim Järrebring, vice styrelseordförande i AB Alingsås Rådhus.

Informationscentret hamnar nu hos Svensk Byggtjänst.

Styrelseordförande tillika kommunalrådet Daniel Filipsson (M) är stolt över vad som åstadkommits.

– Nu finns en nationell aktör som arbetar utifrån ett statligt uppdrag, därmed är nu vårt initiativ omhändertaget vilket var Passivhuscentrums mål. Därför så avvecklar vi nu vårt gemensamma projekt tillsammans med Västra Götalandsregionen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]