[ Annons ]

Sveriges första arkitekturtävling för passivhus är avgjord. Juryns val föll på Stefan Edbergs tennishall i Växjö – världens första passivhustennishall.
Publicerat 4 juni, 2013

Passiv tennishall i trä prisas för sin arkitektur

Sveriges första arkitekturtävling för passivhus är avgjord. Juryns val föll på Stefan Edbergs tennishall i Växjö – världens första passivhustennishall.

Tävlingen Svenska Arkitekturpriset för passivhus har genomförts för första gången. Den internationella juryns val föll på världens första passivhustennishall i Växjö. Hallen byggdes helt i trä i uppdrag av Södra Timber och drivs av Stefan Edbergs bolag Ready Play.

[ Annons ]

Tävlingen ”Svenska arkitekturpriset för passivhus” anordnas av Intressegruppen Passivhus Sverige. Bland pristagarna finns starka exempel för energieffektiv byggnation förenad med god arkitektur. Priset, som blir årligen återkommande, ska stimulera och motivera till en utveckling där man arbetar för att bygga välfungerande passivhus i förening med god gestaltning, funktion, hållbarhet och komfort.

Vinnaren av första priset och prissumman på 10 000 kronor är Kent Pedersen Arkitektfirma ApS i danska Hellerup för passivhustennishallen Södra Climate Arena i Växjö. Tennishallen uppfördes i ”Europas grönaste stad” i uppdrag av Södra Timber. Bakom bolaget Ready Play som driver hallen står tre tennisprofiler, Stefan Edberg, Magnus Larsson och Carl-Axel Hageskog.

I sin motivering skriver juryn:

”Detta är ett fint exempel som visar att ett passivhus kan vara både väl fungerande och elegant. Programmet är enkelt, en hall med fyra tennisbanor, och byggnaden har fått en lika enkel som självklar lösning. Anpassningen till platsens suterrängläge är genial, och man har med några få grepp skapat fin arkitektur i väl avvägd förening med goda energilösningar. Södra Climate Arena är ett lysande exempel på hur man kan skapa god arkitektur genom att gestalta med teknik och funktion på ett miljövänligt sätt utan att göra avkall på verksamhetens behov. Detta är en byggnad som kan stoltsera som förebild för kommande passivhus i Sverige.”

Den internationella juryn bestod av sex arkitekter och passivhusexperter från Sverige, Danmark, Tyskland och Österrike.

Intressegrupp Passivhus är en svensk kunskapsbas för information, kvalitetssäkring, utbildning och stöd av byggbranschen samt alla andra som är intresserade av passivhustekniken.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]