[ Annons ]

Träningstrenden parkour sprider sig snabbt i landet och i dag inviger Helsingborgs stad den första parkourbanan i södra Sverige i Elinebergs centrum, har kommit till på initiativ av ungdomar i området.
Publicerat 12 december, 2011

Parkourtrend i Sverige. Ny bana i Helsingborg.

Träningstrenden parkour sprider sig snabbt i landet och i dag inviger Helsingborgs stad den första parkourbanan i södra Sverige i Elinebergs centrum, har kommit till på initiativ av ungdomar i området.

För ett par år sedan bjöd ungdomar på fritidsgården Elineberg in Helsingborgs landskapsarkitekt Josette Dahlin och föreslog att kommunen skulle bygga en parkourbana i anslutning till fritidsgården. Tillsammans skissade man på en bana, men säkerheten satte käppar i hjulen och projektet lades ner.

[ Annons ]

Senare fick kommunen kontakt med Lappset, som tillverkar parkourbanor, och därefter har processen gått snabbt. Banan i Helsingborg blir den fjärde som byggs i landet.

– Det känns väldigt bra att vi nu kommer i mål med parkourbanan. Helsingborg har blivit lite av ett nationellt centrum för parkour de senaste åren och vi tror att banan kommer att locka utövare från hela regionen, säger Josette Dahlin, landskapsarkitekt på Helsingborgs stad.

Parkourbanan är anpassad för både erfarna utövare och nybörjare i alla åldrar. Den är designad i samarbete med professionella parkour-utövare.

– Helsingborgsbanan blir den första i Sydsverige, men alltfler kommuner och fastighetsägare får upp ögonen för träningstrenden och vi för diskussioner med flera kommuner, säger Sören Silén, VD för Lappset.

Parkourbanan i Helsingborg invigs i dag och flera av de ungdomar som ligger bakom initiativet kommer att finnas på plats för att demonstrera parkour.

 

Om parkour

Parkour utövas både i naturliga stadsmiljöer och på organiserade banor. Sporten eller träningen handlar om att snabbt men kontrollerat ta sig över, under eller runt hinder som bänkar, trappor, murar och tak. Parkour växer i Sverige och träningsformen utövas i alla åldersgrupper.

Parkour började utövas aktivt på 80-talet i en förort till Paris. För fem år sedan kom trenden till Sverige och sedan dess har ett stort antal lokala klubbar etablerats runt om i landet. Träningsformen har utvecklats med inspiration från olika träningsformer, bland annat militära hinderbanor. Med över 20 miljoner uppladdade klipp på Youtube är parkour den största sporten på Youtube.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]