[ Annons ]

Parkeringshuset vid Lorensbergsteatern kan omvandlas till ett hus med 200 hyresrätter. Ett modernt kollektivboende som Familjebostäder valt att kalla Bohem. Nuvarande parkeringsplatser ersätts med 300 nya – under jord.
Publicerat 14 april, 2015

Parkeringshus i Göteborg kan bli kollektivboende

Parkeringshuset vid Lorensbergsteatern kan omvandlas till ett hus med 200 hyresrätter. Ett modernt kollektivboende som Familjebostäder valt att kalla Bohem. Nuvarande parkeringsplatser ersätts med 300 nya – under jord.

I dag har vi en stor andel ensamhushåll. Många vill leva som singlar men få vill leva ensamma, det är något som vi har tagit fasta på. Det finns ett stort behov och efterfrågan av lägenheter från alla, från de yngre till de äldre i Göteborg. Vår nya boendeform kan inte lösa alla problem och utmaningar, men Bohem ska absolut ses som ett steg på vägen, konstaterar Per-Henrik Hartmann, vd för Familjebostäder.

[ Annons ]

Bolaget har därför tagit fram ett förslag om att bygga om ett gammalt parkeringshus, bara ett stenkast från Avenyn i Göteborg, till ett modernt kollektivboende om 200 lägenheter.

Gemensamma mötesplatser blir en viktig del av husets utformning. Dels för hyresgästerna med det blir även en öppen samlingspunkt för göteborgarna. Därför kommer bland annat en passage att skapas rakt igenom husets entréplan.

Ett sätt att skapa moderna och samtidigt inte allt för dyra hyresrätter är att bygga standardiserat och kostnadseffektivt. Förlaget innehåller därför inte heller några p-platser för de boende. I stället prioriteras bra utrymmen för cyklar och det är nära till kollektivtrafik och bilpooler.

Dock är planen att bygga 300 p-platser, tillgängliga för alla, under jord vilket inte minst husets och närliggande butiksinnehavare samt arrangörer till olika evenemang uppskattar.

Bohem är fortfarande ett arbetsnamn för Familjebostäder, men planerna på att skapa en ny boendeform i centrala Göteborg har kommit långt. Ledningen i bolaget har presenterat tankar och idéer för Fastighetsnämnden och stadsarkitekt Björn Siersjö.

– Vi har uteslutande fått positiv respons. Både för den nya boendeformen, arkitekturen och hur vi kan omvandla ett ganska fult P-hus till attraktiva bostäder. Vi ser att Bohem kan bli ett nytt landmärke för Göteborg som visar att staden vill ligga i framkant när det gäller stadsutveckling.

 

Fakta om Bohem
Boendeform: Hyresrätter
Antal lägenheter: 209
Antal våningar: 6-11
Sammanlagd boyta: 10 400 kvm
Gemensam lokalyta: 1 340 kvm
Uthyrningsbar yta: 2 960 kvm
Offentlig gård: 1 630 kvm
Möjliga antal parkeringsplatser: 303 (under jord, ersätter befintligt p-hus)

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]