[ Annons ]

Publicerat 4 juli, 2016

Paneldeltagarna eniga – Sverige kommer inte klara byggmålet

Under advokatbyrån Vinges seminarium i Almedalen såg paneldeltagarna dystert på att Sverige ska klara av att bygga 700 000 bostäder som enligt Boverket behövs till 2025.

– Det är ett orealistiskt mål, sa Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige. Många kommuner klarar av att leverera, men ser man på en målsättning så måste de som utsätts för målsättningen också ha förutsättningar att uppnå den.

[ Annons ]

Han fick medhåll från Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.

– Jag tror inte alls på det. Vi kommer inte klara byggmålet. Det finns resurser för att bygga men det saknas ingenjörer och resurser för att hinna handlägga på kommunerna.

Gunilla Glasare, chef för avdelningen tillväxt och samhällsbyggnad på SKL, var aningen mer positiv.

– Alla kommer i alla fall alltid ha någonstans att bo, var hennes svar på frågan om vi kommer klara byggmålet till 2025.

För att få fart på byggandet förslogs flera konkreta lösningar. Att överklagandeprocessen måste kortas var paneldeltagarna överens om. Dessutom vill man se att bostadsbyggandet skrivs in som ett riksintresse. Ett förslag från Gunilla Glasare var att länsstyrelserna ska få maximalt 10 veckor på sig för att handlägga överklaganden.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]