[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 28 april, 2017

Pälsdjur flyttar in på KTH

Även om KTH Live-In Lab ännu inte är byggt så börjar de kommande forskningsprojekten bli klara. Ett handlar om hur pälsdjur och människor ska kunna leva tillsammans.

KTH Live-In Lab kommer att vara lägenheter för studenter och samtidigt ett laboratorium. Tänkbara forskningsprojekt är exempelvis lägenhetsväggar som flyttar sig från dag till annan eller golv som genererar elektricitet när de boende går. De boende bidrar till forskningen genom att lägenheterna kommer att vara utrustade med massor av sensorer.

[ Annons ]

Några som väntar på att KTH Live-In Lab ska byggas är allergiforskarna på Karolinska institutet.

– Vi vill studera lösningar som ska kunna göra det möjligt för husdjursägare och husdjursallergiker att kunna leva tillsammans med hjälp av olika smarta lösningar i hemmet, säger immunologen Guro Gafvelin.

I 570 000 svenska hushåll bor det en eller flera hundar och i 745 000 hushåll bor det minst en katt. Samtidigt som undersökningar visar att husdjur kan ha en positiv effekt på hälsa och välbefinnande, så är det ett elände för andra. Pälsdjursallergi tillhör de vanligaste kroniska sjukdomarna i Sverige, ungefär 1,5 miljoner allergiker). Detta är inte bara ett problem i de enskilda hemmen, utan allergener från pälsdjur sprids lätt även till andra miljöer. Det kan få till konsekvens att ett överkänsligt barn inte kan vistas i ett vanligt klassrum.

– KTH Live-In Lab är ett fantastiskt tillfälle att kunna testa lösningar i verkliga livet samtidigt som vi får en kontrollerad miljö där vi verkligen kan mäta resultatet. Tidigare ha man försökt mäta och hålla helt fritt från allergener i klassrum. Men då har det handlat om att ta bort djuren helt. Fast i samhället finns det pälsdjur överallt, så om man kan hitta sätt där lösningen finns i boendet är det mycket bättre, säger Guro Gafvelin.

Exakt vilka lösningar man kommer att testa i det levande labbet är ännu inte klart. Men det handlar i stora drag om att kunna mäta mängden allergener i luften och koppla det till innovativ ventilationsteknik. Någon typ av smarta slussar in i hemmen kan det sannolikt också bli tal om.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]