Ulla Werkell, skattejurist Fastighetsägarna Sverige.
Publicerat 5 april, 2017

Paketeringsfrågan skjuts på framtiden

Paketeringsutredningens förslag genomförs sannolikt inte till hösten. Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna, tolkar det som att finansdepartementet tagit till sig av den skarpa kritiken.

Det var i förra veckan som den så kallade paketeringsutredningen presenterade sina förslag kring beskattning av fastighetsbolag. Syftet med utredningen har varit att lämna förslag på lagstiftning för att motverka paketerade transaktioner. På Fastighetsägarna reagerade man skarpt och menade att branschen riskerar att bli överbeskattad om utredningens förslag genomförs. Redan nu kunde effekterna skönjas på börsen där flera fastighetsaktier backade.

[ Annons ]

Utredningens eget förslag är att de nya reglerna ska träda i kraft vid halvårsskiftet 2018. Men det kommer sannolikt inte ske. Detta enligt Dagens Industri som talat med Gösta Brunnander, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S).

– De här förslagen är inte aktuella för höstens budgetproposition, säger han till DI.

Dock menar han att det finns en möjlighet att genomföra delar av skatteändringarna i vårpropositionen.

Ulla Werkells, skattejurist på Fastighetsägarna, tolkning av att finansdepartementet nu går ut och säger att effekterna av utredningens förslag behöver utredas innan det kan skickas ut på remiss är ett tecken på att man tagit till sig den skarpa kritik som Fastighetsägarna tillsammans med fem andra näringslivsorganisationer framfört i ett gemensamt särskilt yttrande i utredningen.

– Det måste också ses om en kritik av bristerna i utredningens egen konsekvensanalys. Den utredning av förslagets effekter som finansdepartementet nu har för avsikt att göra borde vara redan varit gjord i utredningen, säger Ulla Werkell.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]