[ Annons ]

Intresset för padel har svalnat rejält. Foto: Shutterstock
Publicerat 14 augusti, 2023

Padelhallar blir lagerlokaler eller affärer

Konkurserna i den svenska padelbranschen har ökat stadigt det senaste året. Nu blir allt fler av hallarna förvandlade till lagerlokaler eller affärer.

I maj ansökte padeljätten PDL United om rekonstruktion av sin verksamhet. Under sommaren har flera av bolagets dotterbolag gått i konkurs, i dagsläget rör det sig om drygt ett tjugotal runt om i Sverige.

Konkurrenten We Are Padel har samma problem – sedan hösten 2022 har de dragits med stora förluster, och tiotalet bolag har försatts i konkurs.

[ Annons ]

Tydliga exempel på att allt fler padeldrömmar går i kras.

– Vi har gjort en felinvestering med padeln. Vi hade ett beslutsunderlag som inte visade sig stämma, marknaden försvann. Nu får vi bygga om lokalen för flera miljoner för att få in en ny verksamhet, säger Mårten Mårtensson, ägare av fastighetsbolaget Mims Invest, till Sydsvenskan.

Han är delägare i handelsområdet Flygstaden i Eslöv, som tog över hallen från We Are Padel. Tanken var att driva verksamheten i egen regi, men det lyckades inte.

Det finns fler exempel på padeldöden: Utanför Staffanstorp står en 4 500 kvadratmeter stor hall som företaget Sydsvenska Hem byggde åt PDL United. Den krisande padelkedjan skulle öppnat femton banor i fjol, men hallen används nu istället som förråd för företagets nedmonterade padelbanor. I Lund letar Castellum efter nya hyresgäster till hallen som tidigare hette Southside Padel. Det bolaget gick i konkurs i samband med PDL Uniteds rekonstruktion.

Flera av banorna och hallarna verkar dock komma till nytta igen, antingen som butiker eller som lagerlokaler. Padelbanorna ligger oftast i lokaler som har kontor, omklädningsrum och stora öppna ytor med hög takhöjd. I Flygstaden i Eslöv tar klädkedjan Lager 157 över padelhallen, medan fem padelbanor i Sjöbo byggs om till en ny Jyskbutik.

– Det är det som är bra med fastighetsbranschen att om en byggnad har byggts med någorlunda bra kvalitet och inte alltför mycket ute i skogen, då får den alltid ny användning, säger Mårten Mårtensson till Sydsvenskan.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]