Vid södra brofästet ligger fastighetsföretaget Tvättbjörnens nya huvudkontor. Fastighetsföretaget Hedern har byggt upp en företagspark vid norra brofästet, Heffner Park. Foto: Torbjörn Bergkvist
Publicerat 26 januari, 2015

På varsin sida av nya Sundsvallsbron

Den nya E4-sträckningen med bro över Sundsvallsfjärden står nu färdigt efter några års byggande. Fastighetstidningen har talat med två bolag som har agerat aktivt utifrån Sundsvalls nya karta.

Tvättbjörnen Fastigheter i söder och Hedern Fastigheter i norr. Två av Sundsvalls fastighetsägare som påverkas positivt av den nya sträckningen över Sundsvallsfjärden.

[ Annons ]

Nu avlastas centrala Sundsvall med runt 10?000 fordon per dygn och området kring bron blir mer intressant för olika byggprojekt. Ett exempel är Sundsvalls kommuns satsning på nya stadsdelen Norra Kajen. Men utvecklingen kan samtidigt slå mot handel och kontor i stadskärnan.
– Det är svårt att direkt peka ut områden som hamnar i bakvattnet, men dels bron, dels satsningen på Norra kajen gör säkert att en del handel och servicenäring etableras utanför city, säger Alf Fornell, kontorschef på Fastighetsägarna i Sundsvall.

–?Jag tror på en renodling med mer av boende i centrum och arbetsplatser som flyttas en bit utanför, säger fastighetsägaren Stig Svedberg, ?vd på Tvättbjörnen Fastigheter.

”Bron gör staden mer attraktiv”
–?Ett guldläge vid nya bron och kanske en av mina viktigaste affärer.

Stig Svedberg, Sundsvalls lokala fastighetskung, är övertygad om att E4-projektet sätter fart på tillväxten i Sundsvallsregionen och öppnar kassan för stora affärer de närmaste åren.

Stig Svedberg, vd Tvättbjörnen Fastigheter.

På Björneborgsgatan, nära det södra brofästet, har han inkvarterat ledningsfunktioner för sitt bolag Tvättbjörnen.
–?Folk frågar varför jag inte sitter i centrum, men det rycker jag mest på axlarna åt.  Det är effektivare att sitta här med parkeringar för personal och kunder och ändå har man bara några minuters färdväg in till stan, säger Stig Svedberg, känd från tv-serien Svenska miljonärer.

I centrala Sundsvall finns Tvättbjörnen ändå. Stig Svedberg sträcker på sig lite extra när han nämner att bolaget är störst i centrum inom lägenhetsförvaltning.
–?Fler vill bo i centrum och fler företag och handlare väljer att etablera sig en bit utanför. Den utvecklingen tror jag kommer att förstärkas de närmaste fem, tio åren och den i branschen som inte hänger med på den resan riskerar att bli förlorare.

På vilket sätt kan bättre infrastruktur stärka Sundsvall?
–?Med ordentligt kortade pendlingstider in till Sundsvall genom nya E4 blir stan mer attraktiv. Det har stått lite stilla i Sundsvall under några år men nu tror jag på en positiv utveckling. Tvättbjörnen räknar med att investera i nya Sundsvallsfastigheter för några hundra miljoner kronor under 2015 och lika mycket året därpå, säger Stig Svedberg.

Det känns som i serietidningarna där en regnbåge brukar illustreras med skattkistor vid båda ändarna. Fast här är det bron som är regnbågen.
Stig Svedberg, vd Tvättbjörnen

Björneborgsgatan 41, det nya huvudkontoret, har blivit något av ett skötebarn.
–?Jag köpte av Diös häromåret och investerar tio miljoner kronor i att rusta upp och bygga till fastigheten. Bland annat blir det panoramafönster på den sida som vetter mot bron och Sundsvallsfjärden.
–?Tvättbjörnen har några fastigheter även vid norra brofästet och det känns som i serietidningarna där en regnbåge brukar illustreras med skattkistor vid båda ändarna. Fast här är det bron som är regnbågen, avslutar Stig Svedberg med ett leende.

”Vi är otroligt nöjda med utvecklingen”
Från vin- och sprittillverkning till företagspark. Hedern Fastigheter såg möjligheterna när nya Sundsvallsbron växte fram.
–?Vi är otroligt nöjda med den utveckling som Heffner Park haft sedan vi tog över. Allt fler företag ser värdet i att både ha nära till stan och snabbt kunna komma ut på E4, säger Pernilla Åhlin, fastighetsansvarig på Hedern.

Pernilla Åhlin, Hedern Fastigheter.

Heffner Park finns ett stenkast från det norra brofästet och ett par kilometer från centrala Sundsvall. I många årtionden, fram till nedläggningen 2008, hade statliga Vin&Sprit här en anläggning på cirka 36?000 kvadratmeter. Hedern fastigheter (som tidigare hette TotalFörvaltning) köpte fastigheten av Gästrike Invest 2010.
–?Vi genomförde affären med en klar vision om att bygga upp en företagspark med inriktning på affärer business to business och det har visat sig lyckosamt. Ett tjugotal företag, många av dem rikstäckande kedjor, finns nu bland hyresgästerna, säger Pernilla Åhlin.

Hon är övertygad om att Sundsvallsbron starkt bidragit till intresset och även andra fastighetsbolag i området runt stadsdelen Skönsberg vittnar om ett uppsving.
–?I viss mån handlar det om att kunna visa för företag att de inte behöver finnas allra mest centralt i Sundsvall. Det blir mer lättillgängligt och smidigare för personalen att sitta här ute och det är ändå väldigt nära till centrum, säger ?Pernilla Åhlin.

Allt fler företag ser värdet i att både ha nära till stan och snabbt kunna komma ut på E4.
Pernilla Åhlin, fastighetsansvarig på Hedern Fastigheter

Hedern har traditionellt haft fokus på lägenheter, men i allt högre grad har företaget inriktat sig på kommersiella lokaler. Hedern, som har lokala ägare, har ett trettiotal fastigheter i centrala Sundsvall och bostadsområdet Granloholm.
–?I Heffner Park arbetar vi lite annorlunda genom att presentera en yta för företag som är intresserade och att vi gemensamt har en dialog om hur lokalen ska se ut, berättar Pernilla Åhlin.

–?Det kan ofta vara en långvarig dialog på ett år och sedan är det kort om tid, kanske några månader, för att bygga om. ?Det är ändå ett ?väldigt bra arbetssätt för att bygga upp ?förtroende och en långvarig affärs-?relation.

Fakta/

E4-projektet i Sundsvall slutfördes i december 2014, ett år före tidtabellen. Totalt omfattar vägsatsningen 20 kilometer ny motorväg och en 2,1 kilometer lång bro som blir Sveriges längsta motorvägsbro. Totalkostnad 4,6 miljarder kronor. I Sundsvalls kommun bor 97 000 invånare.

Fakta/ 

  • E4-projektet i Sundsvall slutfördes i december 2014, ett år före tidtabellen.
  • Totalt omfattar vägsatsningen 20 kilometer ny motorväg och en 2,1 kilometer lång bro som blir Sveriges längsta motorvägsbro.
  • Totalkostnad 4,6 miljarder kronor.
  • I Sundsvalls kommun bor 97 000 invånare.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]