Varje år har Anders Holmestig som mål att testa en ny aktivitet. Senast fastnade han för padeltennis. Årets grej var vattenskidor. Det gick sådär. Men i rollen som vd för Fastighetsägarna Sverige är han trygg. Trots utmaningarna som väntar.
Dagen före julafton 2019 tackade Anders Holmestig ja till att bli ny vd för Fastighetsägarna Sverige. När han tidigt i somras började sitt jobb hade pandemin förändrat världen för allt och alla.
– Beroende på hur man agerar i en kris kan en samhällsaktör positionera sig. Jag vill att Fastighetsägarna ska bli ännu mer synliga i samhällsdebatten. Helst ska alla svenskar, men främst beslutsfattare, veta att detta är en bransch som står för sju procent av Sveriges BNP, säger han.
Det som nu väntar är en framtid med många frågetecken.
– Jag hade en förhoppning om att hösten skulle bli vanlig vardag. Så blev det inte. Men vi har ändå sett viss återhämtning i ekonomin. Frågan är om den utvecklingen fortsätter eller stannar av. Sista ansökningsdag för hyresstödet och omställningsstödet var den sista augusti. Så nu är frågan om regeringen och riksdagen måste fatta beslut om nya stöd eller inte.
Vi träffas på kontoret hos Fastighetsägarna Sverige på Drottninggatan i Stockholm. På väg mot mötesrummet ser jag att Anders Holmestig haltar lätt. För någon vecka sedan testade han vattenskidor.
– En bekant sa åt mig: Anders, du är 50 plus, prova inte att åka vattenskidor. Och mycket riktigt. Jag satte mig direkt i spagat och fick en rejäl sträckning. Min 15-åriga dotter däremot kom upp på tredje försöket.
Att testa nya aktiviteter hänger ihop med ett sportintresse som Anders Holmestig delar med familjen. Men också med en vilja att ständigt ge sig i kast med sådant som innebär en utmaning. Både i jobbet och på fritiden. Förra året fastnade han rejält för padeltennis.
– Väldigt kul, nästan beroendeframkallande. Det är lätt att komma igång och man behöver inte vara någon superstjärna. Nu spelar jag med ett kompisgäng en gång i veckan och med min dotter.

Sportintresset märks också när Anders Holmestig beskriver hur han vill jobba som vd. Skapa tydliga målbilder, vara en bra lagledare, bollplank och bidra till att laget drar åt samma håll. Han skrattar lite åt sin egen förkärlek för sportmetaforer.
– Jag brukar få kritik för att jag kör för mycket sånt. Så jag ska väl försöka undvika det. Men även om det kan låta lite klyschigt tror jag att det är precis detta som behövs. Internt måste vi vara överens om vilka frågor vi ska driva och hur. För att vara en relevant part att diskutera med måste vi vara tydliga.
Som person beskriver sig Anders Holmestig som lugn och rationell.
– Jag väljer mina strider. En konflikt kan vara positiv, men då måste den vara konstruktiv. Ibland måste man ut och dundra i vissa frågor men då vid väl valda tillfällen. Annars blir det ingen effekt.
I och med corona blev starten på jobbet inte riktigt som Anders Holmestig tänkt sig.
– Att bli introducerad i verksamheten digitalt var lite annorlunda. Men det har funkat bra. Det jag saknat är att inte kunna åka runt i landet och träffa folk som jag hade planerat, säger han.
I höst och vinter står tre områden i fokus. Utmaningar kopplade till corona-viruset, hållbarhetsfrågor och de politiska processerna. Flera utredningar pågår som i högsta grad påverkar branschen: effektivare hyresförhandlingar, fri hyressättning i nyproduktion och social bostadspolitik.
– Att jobba med utredningarna känns både konkret och utmanande. Jag gillar den externa agendan, att träffa utredare, intressenter, beslutsfattare och politiker så att vi kan ta fram bra underlag som styrker våra teser. Vill du påverka går det inte bara att tycka, det måste finnas empiri bakom.

När det handlar om konsekvenser av corona-viruset pågår en ständig dialog med olika intressenter och aktörer. Till exempel finns en grupp som omfattar de större fastighetsbolagen.
– De är rätt avvaktande när det gäller framtiden. Men det finns förhoppningar om att ekonomin ska rulla på bättre. Och att omställningsstödet ska innebära att hyresgästerna klarar hyran framöver.
Fastighetsägarnas fyra regioner har också täta kontakter med medlemmarna.
– Det ger god kunskap om hur det ser ut och hur vi kan fortsätta att stötta. Nu går vi ut med en enkät där vi frågar hur de har agerat i olika frågor. Till exempel när det gäller hyresnedsättningar, ändrade öppettider och anstånd med hyror. Det är viktigt för den fortsatta diskussionen, säger Anders Holmestig och tillägger:
– Det har funnits kritik mot att fastighetsägare inte har gjort tillräckligt. Men jag tycker att branschen tagit ett stort samhällsansvar. Inte minst genom hyresstödet som bygger på att fastighetsägare skjuter till pengar. Det är ganska unikt.
Många fastighetsbolag vittnar om att hyresstödet har varit svårt att hantera.
– Det har tagit mycket tid och bedömningarna har varit tuffa. En del hyresgäster har inte drabbats alls, andra väldigt hårt. Det har varit omöjligt att generalisera och balansgången har ibland varit knepig.
Anders Holmestig är noga med att påpeka att han fortfarande är inne i en läroperiod.
– Det finns många frågor jag känner igen mot bakgrund av det jag jobbat med tidigare. Styrkan i att tillsammans påverka och göra skillnad har genomsyrat hela min karriär. Jag kände igen mig direkt hos Fastighetsägarna. Men det finns mycket nytt jag behöver sätta mig in i. Jag kommer nog aldrig kunna allting i detalj. Men då har jag många extremt kompetenta kollegor som jag kan luta mig mot. Det känns tryggt.

Anders Holmestig
Titel: Vd, Fastighetsägarna Sverige
Ålder: 52 år
Bor: Villa i Bromma
Familj: Fru och dotter
Karriär: Vice vd och näringspolitisk chef på LRF, politiskt sakkunnig i Statsrådsberedningen, ansvarig för näringslivs- och samhällsfrågor på ICA-handlarnas förbund.