[ Annons ]

Fredrik Saxborn trivs med att kunna arbeta för Sjöräddningenn var tredje vecka vid sidan om sitt vd-jobb. "Jag kände att jag ville hjälpa andra och jag har alltid älskat att vara på havet." Foto: Johannes Berner
Publicerat 7 juni, 2011

På kurs mot mer kundfokus

Var tredje vecka räddar han liv. När Fredrik Saxborn inte är besättningsman i Sjöräddningens team i Hovås är han vd för familjeägda Saxborn Fastigheter. Ett litet bolag som vill utvecklas i en ännu mer kundfokuserad verksamhet.

En motorbåt med en person ombord har gått på grund efter ett motorhaveri utanför Kullavik. Båten tar in vatten. Om 15 minuter ska sjöräddaren Fredrik Saxborn vara redo att kasta loss med Sjöräddningens båt Rescue Hans Laurin och med full fart styra mot den nödställde.

[ Annons ]

Vi skulle kunna börja där. Dramaturgiskt rätt – men en lite väl lättköpt poäng. Inte minst när fastighetsägaren Fredrik Saxborn är minst lika intressant. Med sina 36 år tillhör han det unga gardet i fastig­hetsbranschen. Som operativ chef för familjeägda fastighetsbolaget Saxborn fastigheter bygger han vidare på den långa tradition av långsiktigt ägande som hans föräldrar byggt upp. Samtidigt vill han utveckla och föra in nya perspektiv på fastighets­ägandet.

– Framförallt kundperspektivet. Det har varit i princip obefintligt i fastighetsbranschen tidigare, säger Fredrik. Men hittills har enda sättet att tjäna pengar varit att spara och snåla. Hyressättningen har länge varit en bromskloss. Det har inte funnits någon anledning att göra något utöver de minimikrav som lagen ställer på fastighetsförvaltning.

Fredrik Saxborn trivs med att kunna arbeta för Sjöräddningenn var tredje vecka vid sidan om sitt vd-jobb.

DET ÄR NÖDVÄNDIGT att utveckla hyresrätten, menar Fredrik , inte minst för att kunna stå emot ombildningsvågen. Men det gäller också att ta betalt. Där är bakgrunden till hans engagemang i projektet med kvalitetshyror i Göteborg. Tanken är att utveckla ett system för hyressättning som väger in alla de faktorer som är viktiga för hyresgästen. Enligt Fredrik har det börjat ge utslag.

– Om det är ett spann för hyreshöjningar så ligger vi oftast i det övre spannet med någon halv procent över medelhöjningen. Långsamt börjar det bli mer differentierade hyror här i Göteborg och den som lägger ner lite mer energi kan få betalt.

Saxborn Fastigheter har slutit avtal med flera lokala företag. Tillsammans med Sunfleet har man öppnat en bilpool i Kålltorp, på Hela Hälsan gym och rehab kan hyresgästerna hålla sig i form till ett förmånligt pris, den som behöver hjälp med städning, tvätt, barnpassning och så vidare har rabatt hos HomeMaid.

– Det ger ingen direkt förtjänst, men det är den där halva procenten det handlar om.

BOLAGET BILDADES 1975 då Fredriks föräldrar Monica och Tomas Saxborn köpte den första fastigheten i stadsdelen Kålltorp. Successivt har beståndet byggts upp genom köp och nyproduktion i egen regi. I april 2007 blev Fredrik tillsammans med sin syster Anna nya ägare till bolaget.

Men det var aldrig någon självklarhet att han en dag skulle ta över. Efter skolan utbildade sig Fredrik till trafikflygare.

– Ja, det var pojkdrömmen. Men att det var ganska svårt att få jobb i kombination med att det faktiskt inte var en så rolig vardag, det påminner egentligen rätt mycket om att köra buss, gjorde att jag övergav de planerna.

Att ha en bra vardag är något Fredrik återkommer till flera gånger. Den goda vardagen visade sig finnas hemma i Göteborg. Men vägen dit gick via Gibraltar.

– Bolaget ägde ett hus där. Jag ifrågasatte varför inget gjordes med fastigheten.

Frågan kom i retur. Under ett par år ledde Fredrik upprustningen av lokalerna och därefter driften av hotellet. Efter ett par intensiva år växte hemlängtan.

– Bolaget hade just avvecklat sin byggverksamhet. Så där stod en stor maskinpark till ingen nytta. Jag drog igång en maskinuthyrning.

De allra flesta beslut kan faktiskt vänta en vecka. För mig är det mer status att kunna göra helt andra saker och träffa helt andra människor.”

När den såldes av gick Fredrik in som förvaltare i bolaget och ett par år senare alltså ägare och operativ chef. Att axla sina föräldrars livsverk upplever Fredrik inte som en börda.

– Jag hade arbetat åt dem under en lång tid, så det blev ingen radikal skillnad. Ett villkor för att vi skulle ta över var också att de skulle stiga åt sidan helt. Man vill ju inte prata jobb när vi träffas.

Senaste projektet är fastigheten på Kyrkogatan i centrala Göteborg som man köpte i juni förra året och som man utvecklat till kontorshotell.

– För såna som dej, skrattar Fredrik.

Journalister och annat löst folk med krav på en caffelatte-kran runt hörnet, med andra ord.

– För oss handlar det om riskspridning. Det är tungt att vara beroende av en enda stor kund. Man är väldigt känslig om de säger upp kontraktet.

Rampen i Kålltorp är en del av Saxborn fastigheters sociala engagemang.

Fredrik Saxborn är alltså inte bara operativ chef för ett medelstort fastighetsbolag. Sedan ett år tillbaka är han en del av Sjöräddningens team i Hovås.

– Jag kände att jag ville bidra till att hjälpa andra och så har jag alltid älskat att vara på havet. Och sedan Anna och jag tog över har det blivit mer och mer kontorsjobb. Så det här var en fantastisk möjlighet att få göra något annat.

Den goda vardagen igen alltså. Var tredje vecka har han jouren och ska vid larm kunna vara klar att lägga ut på 15 minuter. Inga viktiga affärsmöten då alltså.

– Det var lite protester i början, kunder som undrade varför jag inte hörde av mig på direkten. Men de allra flesta beslut kan faktiskt vänta en vecka. För mig är det mer status att kunna göra helt andra saker och träffa helt andra människor.

Ett snarast kontroversiellt uttalande i en värld där det innebär status att samla på sig övertid. Oftast går det bra – som mannen i den läckande båten som lugnt och stilla kunde bogseras in på tryggare vatten. Men i vintras rapporterades en person på isjakt försvunnen på Kungsbackafjorden. Fredrik var med i sökteamet.

– Isen blev snabbt allt sämre och vi hittade inga spår.

Fredrik var med när den saknade efter ett långt sökande hittades liggande i en vak, livlös. Hur hanterar man en sådan händelse?

– Vi har ett program med debriefing för alla inblandade. Men det är en bild man bär med sig och får förhålla sig till. När det har lagt sig blir det en morot att hindra att andra råkar ut för liknande och att hjälpa de anhöriga att sörja.

Du kommenterade lite skämtsamt på mejlen att jag pumpat din chef på Sjöräddningen på lite uppgifter med: ”Du vet ett starkt team har inga hemligheter”. Är det något du också praktiserar i din roll som företagsledare?

– Ja, jag vill att vi ska vara en platt organisation med medarbetare som utvecklas och inte stoppas av hierarkier.

Fredrik Saxborns hustru heter Eva.

TELEFONEN RINGER. En av fastighetsskötarna undrar om det är okej att ta till bekämpningsmedel i kampen mot det spirande ogräset. Fredrik ger ett nekande svar.

Arbetar ni utifrån en uttalad miljöpolicy?

– Ja, där vi har möjlighet att välja så väljer vi det miljöbästa.  Och när du inför intervjun sa att du ville prata om socialt ansvarstagande, insåg jag att vi ju faktiskt gör en hel del.

Fredrik plockar upp en lista som stöd för minnet.

Man är en del i projektet Människan i Kålltorps och har bland annat sponsrat den nya skateboard­rampen.

– För oss är det mer ett naturligt val rent företagsekonomiskt. Det bidrar till en tryggare närmiljö för de boende. I slutändan ger det oss en payback i form av mindre avflyttningar och mindre skadegörelse. Nöjda kunder skapar mindre kostnader för oss.

Saxborn Fastigheter tillämpar en strikt uthyrningspolicy. Det finns ingen intern kö, utan varje ledig lägenhet förmedlas via Boplats Göteborg. Ingen går före, ingen nekas – vem man än är, var man än kommer ifrån, vad man än tror på.

–? Många fastighetsägare vill nischa sig på en särskild målgrupp och döljer det med att prata om att skapa en god mix. Men vi tror på den naturliga mänskliga mångfald som skapas.

Enda avvikelsen mot uthyrningspolicyn är att människor som hamnat i ekonomiska och sociala problem erbjuds lägenheter där Göteborgs stad till en början står för kontraktet. Går allt som det ska får den boende ta över kontraktet.

Vare sig det är sjö- eller bostadsnöd så är det lite roligare när man hjälper andra, helt enkelt. Det är så man får en bra vardag.

Om Fredrik Saxborn
Född: 1974.
Familj: Fru och två söner, 2 och 5 år.
Bor: Göteborg.
Bakgrund: Utbildad trafikpilot, drev hotell i Gibraltar, arbetat en längre tid som förvaltare inom bolaget.

Om Saxborn Fastigheter
Huvudbeståndet finns i Kålltorp där man äger och förvaltar nio fastigheter. Här finns också La Cuvée, festlokalen med vinkällare där man kan hyra sitt eget vinfack. I centrala Göteborg har man två bostadsfastigheter och det senaste tillskottet kontorshotellet på Kyrkogatan.
Antal anställda: 7

10 frågor
Favoritpryl: Min båt.
Person jag beundrar: Min fru.
Så kopplar jag av: En god middag med min fru eller med en god bok.
Senast lästa bok: Hungerspelen av Suzanne Collins.
Vintips (äger trots allt en av de största vinkällarna): Jag njuter gärna, men är ingen kännare.
Favoritbyggnad i Göteborg: Det har jag aldrig riktigt tänkt på… Avenyn 1 kanske…
Borde aldrig ha byggts: Den är enkel. Värmeverket i Rosenlund (centrala Göteborg).
Gais, IFK eller Örgryte: Jag älskar att utöva men har aldrig varit intresserad av att titta på sport.
Min starkaste sida: Självförtroendet.
Mitt livs viktigaste beslut: Att skaffa barn.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]