Under fötterna på Mats Hederos, vd AMF Fastigheter och Per Sundin, styrelseordförande och medgrundare Space och VD Pophouse Entertainment Group, tar bygget av Stockholms nya kulturcenter form.
Publicerat 24 februari, 2021

På digitala Space tror man på IRL

I samband med utvecklingen av kulturcentret Space har Ungdomsbarometern på AMF Fastigheters uppdrag genomfört en undersökning som visar på ett stort uppdämt behov av att mötas bland Stockholms unga.

I slutet av 2021 ska det digitala kulturcentret Space slå upp portarna på Sergels torg. Nyligen bjöd Mats Hederos, vd AMF Fastigheter, in till rundvandring på bygget tillsammans med Per Sundin, styrelseordförande och medgrundare Space och VD Pophouse Entertainment Group, och Anna König Jerlmyr, finansborgarråd Stockholm.

Än så länge är det mest armering och gigantiska stålbalkar som syns inne på jättebygget mitt i city. Just nu pågår håltagning för Sveriges nationalarena i e-sport, men arenan ska även husera konserter, företagsevent och utbildningar. Men allra främst ska detta vara mötesplatsen för den digitala generationen i Stockholm.

[ Annons ]

– När nästan allt går att göra digitalt blir det fysiska mötet det unika och eftertraktade. Vi har sett en enorm digital utveckling under året, samtidigt ökar människors vilja att vara nära och lära av varandra. Jag är övertygad om att behovet av oväntade möten, gemenskap, inspiration och innovation kvarstår genom en pandemi. Det är också vad Stockholm behöver för att utvecklas och växa framåt. Därför jobbar vi hårt för att skapa trygga och välkomnande platser där människor vill träffas, Sergels torg är ett bra exempel, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd Stockholms stad.

Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter, talar om att när kulturlivet återigen tar fart  så ökar vikten av att möta vad som då kommer att efterfrågas.

– Unga stockholmares intresse för att skapa musik, gaming, konserter och videoproduktion reflekteras inte fullt i stadsmiljön och det finns ett behov av att skapa mötesplatser för den nya generationen, säger Mats Hederos.

Rundvandringen gjordes  på grund av pandemin  i digital form. Däremot visar den undersökning som Ungdomsbarometern genomfört på uppdrag av AMF Fastigheter, på ett stort behov av fysiska möten.

Att ’’umgås IRL med vänner’’, ’’vara i innerstaden’’ och ’’gå på konserter’’ uppger fler än hälften av respondenterna att de kommer göra mer av när coronapandemin är över. Fler än hälften av ungdomarna i undersökningen är intresserade av konserter och livemusik, samt gaming och e-sport. Något färre (45%) är intresserade av film/videoskapande och ungefär en tredjedel är intresserade av att skapa musik. Betydligt fler killar är intresserade av gaming och e-sport, medans betydligt fler tjejer är intresserade av konserter och livemusik. 

Bland de som är intresserade av respektive aktivitet, så är det väldigt många som upplever att det saknas platser för dem att utföra dessa i stadsmiljön.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]