Gruvlagring är den underjordiska versionen av pumpad vattenkraftslagring. Den kan också lagra stora mängder energi som kan hjälpa till att stödja elnätet. Det är grundprincipen i Mine Storages affärsidé, som även kan bli aktuell för fastighetsbranschen.
Mine Storage siktar på att bidra till en hållbar framtid med fossilfri energiproduktion genom att utveckla energilagringsanläggningar i övergivna underjordiska gruvor. Den underjordiska versionen av pumpad vattenkraftslagring bygger på samma grundläggande princip: att flytta vatten mellan två reservoarer.
Detta är mer skalbart än traditionell pumpad vattenkraftslagring, eftersom det finns runt en miljon övergivna gruvor över hela världen. Genom att använda reaktionssnabb vattenkraftsteknik för att hjälpa till att balansera elnätet, kan gruvlagring bidra till den gröna omställningen.
– Då vi siktar storskaligt har vi mest samtalat med de allra största industriella förbrukarna än så länge. Vi tror också att affärsmodellen med stora förbrukare har störst potential med aktörer som bestämt sig för ”100% förnyelsebart, 24/7”, säger Thomas Johansson, CEO, Mine Storage International AB.
Att gruvorna ofta ligger långt från bebyggelsen är inga problem, enligt Minestorage.
– Ett energilager behöver inte ligga på exakt samma fastighet, utan kan ändå samköras utifrån ett energianvändningsperspektiv.
Men även om Mine Storage inte fokuserar på fastighetsbolag, så skulle även bolagen kunna lagra ett tillfälligt överskott och använda när det behövs, till exempel när elpriserna har stigit kraftigt.
– Några av våra investerare är i fastighetsbranschen, så på det sättet har vi dialog med den branschen. Och känner något fastighetsbolag att det här passar in, så talar vi gärna med dem!