[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 6 februari, 2018

”Överdriven reaktion på börsen”

Börskurserna fortsatte ner även idag. Tomas Ernhagen, chefsekonom hos Fastighetsägarna Sverige tror inte att Fed i USA kommer att göra något drastiskt som stör marknaden.

I skrivandes stund är OMX Stockholm ner -2,2 procent och räknat för en vecka – 5,83 procent. Index för fastighetssektorn – OMX Stockholm Real Estate Investment & Services ner med – 2,92 procent.

[ Annons ]

Att den räntekänsliga fastighetssektorn påverkas extra mycket just nu beror på att det finns en oro över att amerikanska riksbanken Fed är i färd med att höja räntorna, det som en reaktion på amerikansk arbetsmarknadsstatistik som visade ökad sysselsättning och löneökningar, alltså det som driver upp inflationen och då möts av räntehöjningar.

– Jag skulle inte dra allt för stora växlar på de siffrorna som kom, det har funnits liknande hack tidigare och det är lätt att marknaden överreagerar, säger Tomas Ernhagen.

Han räknar visserligen med att Fed kommer höja räntan något framöver, men tror inte att dagens siffra kommer att påverka räntehöjningsplanerna. Däremot kan han förstå om det finns en ökad osäkerhet kring Feds agerande just nu med tanke på att Jante Yellen nu ersätts av Jerome Powell som chef för Fed.

– Samtidigt kan vi konstatera att det fortfarande är ganska lugnt på inflationsfronten och att den högkonjunktur vi befinner oss i historiskt sett är ganska blek. Dessutom talar mycket för att konjunkturtoppen snart är passerad, säger Tomas Ernhagen.

Oavsett det tror han att vi får räkna med lite högre räntor framöver. Eftersom det har varit en viktig faktor bakom fastighetsbolagens värdeutveckling ser han en risk för en sämre utveckling framöver.

– Det ska inte överdrivas. Vi står inte inför en räntechock. Men det innebär att det än viktigare att bostadsföretagen har bra hyresintäkter som morot i verksamheten. Att vi har haft realt fallande hyresnivåer på bostadssidan under de senaste åren är ingen bra signal i det sammanhanget, påpekar Tomas Ernhagen.

Många noterade fastighetsbolag har redan fallit mer än index tidigare i år, till största delen utvecklingsbolag inom bostadssektorn, där till exempel Oscar Properties dalat 53 procent under en 12-månaders period.

– Det man kan konstatera är att mindre fastighetsbolag och bostadsutvecklare har haft det svårt, medan de större fastighetsbolagen fortfarande ligger klart på plussidan senaste året. Däremot så har deras hyresintäkter och fastighetsvärden ökat snabbare än börskurserna och de tidigare substanspremierna är nu borta. Det som har en stor påverkan framöver är förstås hur räntan går, säger Mikael Söderlundh, Analyschef på Pangea.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]