Oskar Fyrgård, vd och grundare av Rezidans.
Publicerat 5 juni, 2023

Otillåten andrahandsuthyrning hejdas med ny tjänst

En molnbaserad tjänst ska göra det svårare att bedriva illegal handel med förstahandskontrakt, och att hyra ut i andra hand utan tillstånd.

Sedan oktober 2019 finns ett nytt och skärpt regelverk på plats som begränsar formerna för andrahandsupplåtelser och kriminaliserar handeln med kontrakt. Med den nya tjänsten från Rezidans, som sedan i maj erbjuds till Fastighetsägarnas medlemmar, blir det också möjligt att effektivt bevaka regelefterlevnaden.

– Med det här samarbetet vill vi ge fastighetsägare tillgång till en smart och kostnadseffektiv digital lösning som ger dem rätt förutsättningar att aktivt kunna förebygga och utreda problemen kring oriktiga hyresförhållanden och därmed öka tryggheten i bostadsområdet. Något som tidigare har varit väldigt svårt och resurskrävande är nu väldigt enkelt, säger Oskar Fyrgård, vd och grundare av Rezidans, i en kommentar.

[ Annons ]

Den molnbaserade lösningen bygger på en smart och GDPR-säkrad teknik. Rezidans har adressdata över alla folkbokförda i Sverige, och kan skanna av förändringar i folkbokföringen på utvalda adresser. Genom det kan man få tidiga signaler om till exempel otillåten uthyrning och folkbokföringsbrott. Den hjälper även bostadsbolagen att stämma av att hyresgästerna är skrivna på rätt adress enligt hyreskontraktet.

Oriktiga hyresförhållanden och illegal handel med förstahandskontrakt är ett nationellt problem som ständigt ökar. Utöver en begränsad rörlighet på bostadsmarknaden och orättvisa gräddfiler bidrar företeelsen också till minskad trygghet och sämre underhåll.

– Vi vet till exempel att när personer bor olagligt i andra hand är de mindre benägna att anmäla allvarliga fel och brister i lägenheten som då inte avhjälps i tid, vilket kan leda till dyra skador för fastighetsägare vid till exempel vattenläckor. Med denna tjänst kommer fastighetsägare systematiskt kunna motverka fenomenet, kommenterar Freja Bramsen, chef för medlem och marknad på Fastighetsägarna GFR.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]