[ Annons ]

Att någon i familjen ska förlora jobbet eller att aktie och fondmarknad går ner – det är vad vi svenskar oroar oss mest för. Det framkommer i en undersökning från Fastighetsbyrån.
Publicerat 8 november, 2011

Oro för arbetslöshet och börsnedgång

Att någon i familjen ska förlora jobbet eller att aktie och fondmarknad går ner – det är vad vi svenskar oroar oss mest för. Det framkommer i en undersökning från Fastighetsbyrån.

Fastighetsbyrån har gjort en undersökning där ett riksrepresentativt urval av 1000 svenskar mellan 20 och 74 år svarar på frågor kring oro för privatekonomin och konjunkturen. På frågan ”Vad ser du som största hotet mot privatekonomin under hösten och vinter” svarade 26 procent ”Att jag/någon i familjen blir av med jobbet”. Näst flest, 15 procent, oroas för nedgång på aktie/fondmarknad. Båda dessa kategorier har större andel svar jämfört med när samma undersökning genomfördes förra året.

[ Annons ]

14 procent av svenskarna oroas mest för sin egen konsumtion. 12 procent oroas mest för ökande elpriser och 10 procent för ökande räntekostnader. Både elpriser och räntekostnader oroar färre än förra året.

– Jag tycker undersökningsresultaten visar att svenskarna har bra koll på vad som händer i omvärlden och hänger med i nyhetsflödet. Det är en sund bedömning eftersom elprissituationen ser bättre ut än på flera år och Riksbanken har skjutit höjningar av reporäntan på framtiden. Att svenskarna oroas mer över arbetslöshet och börsfall känns också naturligt med tanke på Eurokrisen och annan turbulens i omvärlden, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

I undersökningen ställdes även en fråga kring vad svenskarna tror om konjunkturen framöver. En övervägande majoritet på 76 procent tror att det kommer vara svajigt och svänga fram och tillbaka en tid framöver. 12 procent tror att det kommer blir sämre och återhämtningen är långt borta. Nästan lika många, 11 procent, tror däremot att vi har det värsta bakom oss och är sakta på väg mot en högkonjunktur. Endast 2 procent tror att vi lagt det värsta bakom oss och återhämtningen kommer gå snabbt.

– Medvetenheten om omvärlden ger en bra grund för att ta ansvar för privatekonomin och inte ta vatten över huvudet. Inte minst vad det gäller boendet. Och det verkar som om svenskarna har en realistisk bild av konjunkturen, säger Lars-Erik Nykvist.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]