[ Annons ]

En inlandstaipan, världens giftigaste landorm, tros vara på rymmen i ett hyreshus i Malmö sedan tre veckor tillbaka men ingen ägare har gett sig till känna. I dag fortsätter jakten inne i lägenheterna.
Publicerat 6 april, 2011

Ormjakt sätter skräck i hyresgäster

En inlandstaipan, världens giftigaste landorm, tros vara på rymmen i ett hyreshus i Malmö sedan tre veckor tillbaka men ingen ägare har gett sig till känna. I dag fortsätter jakten inne i lägenheterna.

Efter ett tv-inslag i TV4-nyheterna i går kväll sprider sig nu nyheten om inlandstaipanen som sätter skräck i hyresgästerna.

[ Annons ]

Det var den 10 mars som en första lapp dök upp i trapphuset på Uppsalagatan i Malmö. Avsändaren, som signerar lappen med ”ägaren” informerar om att den 130 centimeter långa taipanhonan dessvärre rymt, men lämnar inga närmare upplysningar om flyktvägen eller var ormen kan tänkas tagit vägen.
Enligt nyhetsinslaget har flera hyresgäster valt att lämna sina lägenheter i väntan på att ormen ska hittas. Andra försöker skydda sig genom att tejp igen ventiler och hålla toalocken nerfällda.
Huruvida det faktiskt finns en orm i huset eller inte går i dagsläget inte att avgöra. Den privata fastighetsägaren hänvisar till förvaltningsbolaget ISS som låter meddela att de tar hotet på största allvar och samarbetar med kommunens miljöförvaltning för att hitta ormen.

Husets allmänna utrymmen har genomsökts och ormfällor har placerats ut. I dag fortsätter jakten i hyresgästernas lägenheter.
Polisen har knackat dörr i huset för att hitta ormens ägare, dock utan resultat.

Fakta – husdjur i fastigheten:

  • Nästan alla svenska kommuner kräver tillstånd för att få äga en orm, men mörkertalet kan vara stort. I just Malmö kommun är endast 22 tillstånd är utfärdade, varav tre gäller för giftormar.
  • Hyresgäster behöver i normalfall inte ha värdens tillstånd för att ha husdjur i sina lägenheter. Hyresvärden kan däremot förbjuda husdjur vid särskilda skäl, till exempel om huset är anpassat för allergier.
  • Det är hyresgästen som bär ansvar för eventuell nedsmutsning eller skada som husdjuren orsakar.
  • En hyresgäst som inte beviljas tillstånd eller låter bli att ansöka om tillstånd kan enligt Hyreslagen bli uppsagd och förlora sin bostad efter en prövning av hyresnämnden om denna ändå skaffar eller behåller sina ormar.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]